nieuws

Zoon Joop den Uyl hekelt Walmart

Buitenland

Zoon Joop den Uyl hekelt Walmart

AMSTERDAM – Walmart zal niets doen aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van zijn personeel.

Dat zegt ABP-bestuurder Xander Den Uyl. Het ambtenarenpensioenfonds ABP schrapte onlangs de Amerikaanse supermarktketen van de lijst aandelen waarin het fonds wenst te beleggen. De zoon van oud-premier Joop den Uyl zegt in het Financieele Dagblad dat Walmart zich schuldig maakt aan ‘flagrante’ schendingen van afspraken in de VN over arbeidsomstandigheden. Na drie jaar praten, onder meer met werknemers op het hoofdkantoor in Bentonville, was volgens Den Uyl maar één conclusie mogelijk. ‘Dit gaat helemaal niet veranderen.’

Grip

Wel meldt ABP in een rapport dat de retailreus duurzamer en groener is gaan opereren. De Amerikaanse hoogleraar Nelson Lichtenstein, tevens auteur van een boek over Walmart, zegt dat de actie van ABP geen effect zal sorteren. ‘ABP zal nooit grip op Walmart krijgen als het gaat om arbeidsrelaties. De familie controleert de firma compleet. Alleen als Walmart winkels in Nederland zou willen vestigen zouden ze misschien luisteren.’

Reageer op dit artikel