fotoreportage

Fotorepo: verpakkingsloze super

Buitenland

Fotorepo: verpakkingsloze super

ANTWERPEN – Vier weken is hij open: Robuust – The Zero Waste Shop, in het centrum van Antwerpen. Een supermarkt zonder verpakkingen. Met Robuust wil Savina Istas (25) bewijzen wat er kan. Ze studeerde onder andere Duurzaamheidswetenschappen, maar het zijn vooral verschillende weblogs over het leven zonder afval die haar inspireerden: een winkel zonder verpakkingen moet mogelijk zijn, om de enorme afvalberg te beperken.

Robuust is een kleine winkel met zo’n 400 artikelen, waarvan 250 in food. Enkel een lijn vruchtensap is verpakt; deze leverancier gebruik statiegeldflessen. Al het andere assortiment is verpakkingsloos: agf, melk, yoghurt, boter, olijven. Veel kw-assortiment in dispensers: noten, zaden, rijst, pasta, koffie en thee, zoetwaren. Jam, mayonaise en mosterd zitten in rvs-bakken uit de grootkeuken, al dan niet met een pomp. Oliën en azijn zitten in glazen dispensers, die in Nederland ook in speciaalzaken voorkomen. De wijn zit niet in flessen, maar wordt getapt vanuit rvs-vaten.

Eigen potjes en flesjes
En ook zeep, shampoo en wasmiddel worden in de winkel getapt of geschept. Klanten brengen hun eigen potjes en flesjes mee, of kunnen herbruikbare potjes kopen in de winkel. De luiers en babydoekjes zijn van katoen, en ongelooflijk mooi gemaakt.

Vlees, vis en kaas
In de eerste opzet zijn de categorieën vlees, vis en kaas nog niet opgenomen. Vlees en vis zijn lastige categorieën, harde kazen zijn al een stuk makkelijker, maar dat kan later nog.  Op de vraag welke producten erg moeilijk zijn zonder verpakking noemt de onderneemster tandpasta. “Maar ook dat is eigenlijk geen probleem. Ik maak thuis mijn eigen tandpasta, gewoon in een potje, van kokosolie, natriumbicarbonaat en wat pepermuntolie.”

Hulp in de winkel
Twee dagen per week heeft Savina Istas hulp in de winkel, de rest doet ze alleen. De naam komt van gesprekken met oudere mensen: die vinden de winkel helemaal niets nieuws, gewoon de kruidenierszaak van vroeger. En zo is het ook. Tegelijk is de winkel modern: een pinautomaat met module voor contactloos betalen en een klantenkaart met bijbehorende iPad op de toonbank: het Qustomer-systeem, waar ook veel andere winkels in de buurt mee werken.

Reageer op dit artikel