nieuws

Weer plofkraak geldautomaat in AH-gevel

Branche & Bedrijf 2409

Weer plofkraak geldautomaat in AH-gevel
Plofkrakers gebruiken op jacht naar buit steeds zwaardere explosieven. De ravage kan enorm zijn, zoals vorige maand bij Albert Heijn in Vlaardingen. Foto: Roel Dijkstra

ZAANDAM – De gevel van het AH XL-filiaal aan de Vrieschgroenstraat in Zaandam is zwaar beschadigd door een plofkraak. Het afgelopen jaar zijn al vaker geldautomaten in AH-gevels het doelwit geweest.

De geldautomaat in de gevel was dinsdagochtend vroeg het doelwit van plofkrakers. Omwonenden van de AH XL hoorden rond half vijf in de vroege ochtend twee harde explosies. Niet alleen de gevel is beschadigd, ook in het AH-filiaal heeft de plofkraak zware schade aangericht, meldt lokale website De Orkaan.

Plofkrakers gevlucht op scooter

Twee daders zijn na de plofkraak op een scooter gevlucht, meldden getuigen aan de politie. De politie zette onder meer een helikopter in bij de zoektocht naar de plofkrakers. Die was vooralsnog zonder succes.

Winkel bleef dinsdag dicht

Op de dinsdagochtend was het parkeerterrein nog afgezet en deed de politie onderzoek. Al om half zeven liet het filiaal op Facebook weten dat de winkel in ieder geval de ochtend gesloten zou zijn. In een twee bericht in de loop van de dag liet het filiaal weten pas woensdag weer open te gaan. ‘Helaas gaan we vandaag niet meer open. De schade aan het pand en de producten is daarvoor te aanzienlijk.’


Vorig jaar ook al slachtoffer

Vorig jaar november was dezelfde geldautomaat in de gevel ook al doelwit van plofkrakers. Toen was de kraak heftiger, meldt het Noordhollands Dagblad. Destijds werd ook een explosief aangetroffen dat niet was ontploft. Dat werd door de EOD meegenomen en elders tot ontploffing gebracht.

Geldautomaten bij AH vaker doel plofkraak

Dit jaar zijn vaker geldautomaten van ABN Amro in de gevels van AH-vestigingen het doelwit van plofkrakers. Daarbij is de schade vaak aanzienlijk, doordat plofkrakers steeds zwaardere explosieven gebruiken nu automaten beter zijn beveiligd.

Reageer op dit artikel