nieuws

Thuiswinkel.org denkt aan e-commerce-cao

Branche & Bedrijf 337

Thuiswinkel.org denkt aan e-commerce-cao
Bron: Shutterstock

EDE – Thuiswinkel.org oriënteert zich op een cao voor e-commerce.

Dit brengt Wijnand Jongen namens de webwinkelnetwerkorganisatie naar buiten. Picnic ligt vanwege een vergelijkbare gedachte in de clinch met vakbond FNV, waar een week geleden een rechtszaak over speelde.

‘We zien nog altijd een duidelijke krapte in de arbeidsmarkt. Met een cao zorg je voor een gelijk speelveld voor alle ondernemingen en medewerkers‘, aldus Jongen. ‘Daarnaast is het een sectorbrede afspraak, die er ook voor zorgt dat eventuele toetreders uit het buitenland moeten voldoen aan dezelfde voorwaarden. Een cao brengt rust.’

Vragen over arbeidsomstandigheden

Jongen zegt dat de leden van Thuiswinkel.org steeds vaker vragen hebben over de arbeidsomstandigheden en alles wat daarbij komt kijken. ‘Die vragen richten zich ook specifiek op de werkingssfeer van de cao. Veel van onze leden verkeren in onzekerheid over het hoe en wat van waar zij aan moeten voldoen. We vinden de tijd rijp om leden en stakeholders te laten weten dat we de problematiek proberen te doorgronden.’

Momenteel gelden er veel verschillende voorwaarden voor webwinkels en er is volgens Jongen veel onduidelijkheid in de markt. Bovendien zijn de huidige cao’s vaak niet sluitend voor de omstandigheden waar de e-commercemarkt mee te maken heeft, aldus Jongen. ‘E-commerce (..) kent andere behoeften die passen bij een 24/7-economie.’

Thuiswinkel.org in gesprek

Thuiswinkel.org zegt daarom gesprekken te voeren met stakeholders, leden en het bestuur. ‘Alle opties liggen nog op tafel’, aldus Jongen in het interview. Er worden meerdere scenario’s onderzocht, variërend van niks doen tot ‘een eigen cao opstellen voor de e-commercesector of het samenwerken met collegabranches aan een nieuwe, eigentijdse cao voor de hele retail’.

‘Je moet begrijpen dat dit voor ons een nieuw speelveld is, en het opstellen van een nieuwe cao is vele malen ingewikkelder dan niets doen of leden simpelweg informeren. We zijn nu aan het ontdekken waar wij een bijdrage kunnen leveren’, zegt Jongen.

‘Begin volgend jaar meer duidelijkheid’

Jongen verwacht in de komende maanden meer gesprekken te voeren en begin volgend jaar meer duidelijkheid te hebben.

Picnic

De rechter doet op 3 december uitspraak in de zaak tussen Picnic en FNV over het wel of niet hanteren van de supermarkt-cao. Picnic-oprichter Michiel Muller had een ‘prima gevoel’ na afloop van de rechtszaak. ‘Veel nieuws is er niet gezegd. Wij hadden vooraf onze spullen opgestuurd en FNV hun spullen, en vandaag hebben we dat toegelicht’, zei Muller vorige week in een eerste reactie tegen Distrifood.

Hij is tevreden dat hij duidelijk heeft kunnen maken waarom het standpunt van FNV over het moeten hanteren van de supermarkt-cao in zijn ogen niet klopt. In zijn bedrijf werken mensen met functieprofielen als softwarebouwer, benadrukt hij.

Reageer op dit artikel