nieuws

Tevergeefs protest AH’er tegen komst Lidl

Branche & Bedrijf 4512

Tevergeefs protest AH’er tegen komst Lidl

DRONTEN – Een laatste poging van onder anderen AH-franchiser Henk Slump uit Swifterbant om de komst van een Lidl in Dronten-West te voorkomen is mislukt.

Ondanks de brief die de AH-franchiser samen met andere winkel- en vastgoedeigenaren schreef, heeft de gemeenteraad in meerderheid geen moeite met de komst van een Lidl-filiaal naar Dronten-West. Dat bleek tijdens een raadsvergadering donderdagavond, meldt dagblad De Stentor.

Inwoners voor komst Lidl

De plannen rondom de Lidl spelen al sinds 2015 en roepen heftige reacties op. Bewoners zien de discounter graag komen naar de nieuwe wijk, bleek ook uit een petitie die ruim 800 keer is ondertekend. Ondernemers elders in Dronten en in omringende  plaatsen, waaronder Swifterbant, zijn tegen. Die vrezen voor de extra concurrentie. Volgens hen verschraalt daardoor uiteindelijk het winkelaanbod en dreigt leegstand, schreven ze eerder deze week. Bovendien zou de vestiging van de discounter in strijd zijn met een geldende detailhandelsvisie.

Raad  verdeeld

Hoewel de raad verdeeld is, zijn de meeste partijen voor de komst van de Lidl en lijken groen licht te willen geven. Dat geldt niet voor Groen Links. Die partij vindt dat de raad niet goed is geïnformeerd door het college van B en W. Volgens Groen Links raadslid Vermast wordt de raad voor een voldongen feit gesteld, aangezien de discussie volgens hem alleen nog maar ging over het ruimtelijke ordening aspect van de kwestie. ‘Terwijl het college heeft gezegd dat we op enig moment frank en vrij een afweging zouden kunnen maken’, citeert de krant hem.

Het CDA voorziet problemen zoals die in de brief van de winkeliers worden aangestipt. ‘We kunnen de koopkracht niet beïnvloeden, maar het wordt nu wel heel erg moeilijk voor ondernemers in Swifterbant’, stelt een raadslid.

Kwart inwoners woont straks in Dronten West

De VVD wees juist op de groeiende omvang van Dronten-West, dat op termijn een kwart van de circa 40.000 inwoners van Dronten gaat huisvesten. Ook stelde VVD-raadslid Paul Gach dat ook nu al veel inwoners van Swifterbant elders hun boodschappen doen.

Onderzoek

Volgens wethouder Roelof Siepel blijkt uit geen enkel onderzoek dat supers in Swifterbant het zo moeilijk gaan krijgen dat ze moeten sluiten. Ook verwierp hij de kritiek dat de raad slecht is geïnformeerd.

Wanneer een definitieve beslissing  wordt genomen, meldt de krant niet.

Reageer op dit artikel