nieuws

Proces rond zogenoemde sjoemelsigaret

Branche & Bedrijf 327

Proces rond zogenoemde sjoemelsigaret
De rookmachine waarmee het RIVM sigaretten test. Foto: ANP

ROTTERDAM – Stichting Rookpreventie Jeugd, de gemeente Amsterdam en achttien andere organisaties stappen naar de rechter vanwege de sjoemelsigaret.

De partijen willen dat de overheid sigaretten met een ‘te hoog’ teer-, nicotine- en koolmonoxidegehalte van de markt haalt.Metingen van gezondheidsinstituut RIVM tonen aan dat sigaretten meer giftige stoffen bevatten dan blijkt uit de officiële meetmethode van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Eerder verzoek afgewezen door NVWA

Stichting Rookpreventie Jeugd vroeg de NVWA om de sigaretten uit de handel te nemen die volgens de alternatieve metingen niet aan de wettelijke maxima van teer, nicotine en koolmonoxide voldoen. Het verzoek werd afgewezen, waarop de stichting bezwaar aantekende bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat beroep werd eveneens verworpen.

In totaal 19 partijen naar de rechter

Nu stapt de stichting samen met Amsterdam en nog achttien partijen naar de bestuursrechter in Rotterdam. Die buigt zich maandag over de kwestie.

Reageer op dit artikel