nieuws

Detailhandel pleit voor landelijk bedelverbod

Branche & Bedrijf 411

Detailhandel pleit voor landelijk bedelverbod
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – Detailhandel Nederland pleit voor een landelijk bedelverbod. Op dit moment geldt zo’n ban op bedelen al in 29 gemeenten.

Dat meldt dagblad Trouw vanmorgen. ‘Een landelijk bedelverbod geeft duidelijkheid en helpt de politie aan meer handvatten om op te treden tegen professionele bedelaars, dat zorgt er ook voor dat het waterbedeffect wordt tegengegaan’, stelt directeur Hester Duursema van Detailhandel Nederland in de krant.

Verschuiving door bedelverbod in aantal plaatsen

Met dat laatste doelt Duursema op het verschuiven van bedelaars van plaatsen waar het bedelen inmiddels is verboden naar locaties waar dit nog niet het geval is. Volgens Trouw zijn er inmiddels minimaal 29 gemeenten die een, soms plaatselijk, verbod hebben ingesteld. Daaronder zijn grote steden als Rotterdam, Den Haag, Groningen en Amsterdam.

Commerciële bedelaars komen waar het legaal is

In de krant wordt ook hoogleraar criminologie Dina Siegel aangehaald, die stelt dat een toename van het aantal bedelaars in bijvoorbeeld Utrecht door het bedelverbod elders geen toeval is. ‘Commerciële bedelaars uit Oost-Europa bedelen het liefst op plekken waar het legaal is, je ziet ze veel minder op plekken waar een bedelverbod geldt.’

Zoektocht naar strategische plaatsen

Daarbij is sprake van goede organisatie, vertelt Siegel. ‘Ze volgen het nieuws en sociale media om te bepalen wat strategische plaatsen zijn om te bedelen. Ze weten van grote evenementen en feestdagen en zijn een aantal jaar geleden begonnen met bedelen in treinen omdat ze er achter kwamen dat ze daar moeilijk beboet kunnen worden.’

Landelijk bedelverbod heeft weinig zin

De hoogleraar stelt echter dat een landelijk bedelverbod weinig zin heeft. ‘Een landelijk bedelverbod zal er voor zorgen dat ze illegaal gaan bedelen. Wat voor hen slechts zal betekenen dat er een extra persoon op de uitkijk moet staan voor de politie.’

Reageer op dit artikel