nieuws

AH schrapt dwars innovatieteam Food Rebels

Branche & Bedrijf 6862

AH schrapt dwars innovatieteam Food Rebels
De Maaltijdmuur op AH's hoofdkantoor in Zaandam, juli 2018. Het was een project van de Food Rebels.

ZAANDAM – Albert Heijn heeft de Food Rebels opgeheven. Het interne team moest innovatie aanjagen binnen het bedrijf.

Het is het directe gevolg van het vertrek van ‘Food Rebel’ Christiaan Vette, die begin november aankondigde voor zichzelf te beginnen, aldus AH.

‘Food Rebels gefaseerd gestopt’

AH-woordvoerder Pauline van den Brandhof bevestigt dat er geen apart team meer is binnen de organisatie dat innovatie stimuleert. Food Rebels is sinds de zomer ‘gefaseerd gestopt’. De twee overgebleven teamleden hebben een plek gekregen bij andere afdelingen. ‘Innovatie wordt nu nog meer dan eerst vanuit bestaande afdelingen aangejaagd’, zegt Van den Brandhof. ‘Kijk bijvoorbeeld naar onze designers die internationale prijzen voor de verpakkingen eigenmerkproducten hebben gewonnen.’

Wouter Kolk

Food Rebels is opgericht in de tijd dat Wouter Kolk directeur was van de marktleider. Het team mocht projecten opstarten zonder altijd op een akkoord van de organisatie te hoeven wachten, waardoor het snel ideeën uitvoerde. Met als motto ‘Fuck it, gewoon doen’ ontwikkelde het team onder meer de AH Maaltijdmuur en het start-upschap. Voor zover bekend boekten de projecten veel aandacht, maar geen grootse omzetcijfers.

Christiaan Vette verlaat AH na 10 jaar

Christiaan Vette. Archieffoto: Roel Dijkstra Fotografie

‘Food Rebel’ Christiaan Vette verlaat Albert Heijn om een eigen bedrijf te starten. Distrifood sprak met hem over zijn nieuwe stap. ‘Je moet rebelleren om verandering te creëren’, zegt hij. ‘Met die visie ga ik op zoek naar opdrachten bij bedrijven.’ Dit kan in de retail zijn, maar ook in de zorg. Vette zet de stap naar een eigen bedrijf na tien jaar bij Albert Heijn te hebben gewerkt. Hij is trots op zijn projecten met de Food Rebels. De wil om te ondernemen heeft Vette al langer. Toch noemt hij de keuze ‘tricky’. ‘Ik heb nog geen opdrachten staan, nee. We wonen sinds kort in Tiel en mijn vrouw is net met een nieuwe baan begonnen. Dus het is tricky, maar het voelt goed. Als het niet lukt, ga ik wel hamburgers bakken bij de McDonald’s in Tiel.’ Hij heeft ook wel het idee dat hij bij de Food Rebels al heeft kunnen ervaren hoe het is om te ondernemen. Vette: ‘Door de Food Rebels is de stap naar ondernemen minder spannend. Het gaat om initiatief nemen, om lef en durf.’

‘AH is bedrijf vol trots en loyaliteit’

Op zijn tijd bij AH kijkt Vette positief terug. Hij hoefde niet weg, maar de reisafstand vanuit Tiel viel wel tegen. ‘Albert Heijn is een bedrijf vol trots en loyaliteit. Het is een mooi bedrijf, dat blijft in mijn hart.’ Ondanks zijn vertrek en het volledig verdwijnen van het Food Rebels-team, zegt Vette dat AH zal blijven innoveren. ‘Het bedrijf kan het zelf. Dat hoeft niet uit een speciaal team te komen, dat kunnen de bestaande afdelingen zelf. Kijk naar de kassaloze AH in Zaandam’, aldus de nieuwe ondernemer.

AH: ‘Recentelijk nog innovatie binnen tapasassortiment’

Ook Van den Brandhof maakt zich dus geen zorgen over het innovatieve karakter van AH. ‘Wij hielden altijd al ontwikkelingen in de gaten en spelen in op vernieuwingen. Recentelijk bijvoorbeeld binnen het tapasassortiment. Daar brachten we veel innovatie. Nieuwe smaken hummus, olijven in marinades, roomkaasdips’, somt ze op. Verder wijst ze op elektrische bezorgwagens in Amsterdam, internationale designprijzen voor het eigen merk, de stappen om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en nieuwe betaalmethodes bij thuisbezorging.

Reageer op dit artikel