nieuws

‘Strijd tegen overvallen verslapt’

Branche & Bedrijf 306

‘Strijd tegen overvallen verslapt’
Foto: Shutterstock

HILVERSUM – Detailhandel Nederland luidt de noodklok over het feit dat het aantal overvallen op winkels weer aan het stijgen is. Volgens de belangenbehartiger van winkeliers in Nederland verslapt bij de politie de aandacht voor deze vorm van criminaliteit.

Dagblad De Telegraaf meldt vanmorgen op basis van cijfers van Detailhandel Nederlanddat het aantal gewapende overvallen na jaren van daling weer aan het stijgen is. Helemaal nieuw is die constatering overigens niet. Distrifood meldde eind augustus al dat bijvoorbeeld supermarkten dit jaar aanzienlijk vaker het slachtoffer zijn van overvallen. Het betreft wel een wijziging in de trend, waarbij het aantal overvallen de afgelopen jaren juist aan het dalen was.

Donkere dagen moeten nog komen

‘Het gaat weer volledig de verkeerde kant op, dit is het hoogste aantal overvallen sinds vier jaar tijd’, briest adjunct-directeur Bert van Steeg van Detailhandel Nederland in de krant. ‘Je ziet aan alles dat de aandacht weer verslapt. Dat kan dus niet, want criminelen zitten niet stil.’ Hij vreest ook voor de rest van het jaar. ‘De zogenoemde donkere dagen moeten nog komen. Dat is de periode oktober tot en met december, waarin we te maken krijgen met de meeste misdrijven.’

Politie heeft nog altijd ‘volle aandacht’

Namens de politie reageert landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap. ‘Dat het toeneemt, kan ik niet ontkennen, maar het is absoluut nog steeds een high impact crime die onze volle aandacht heeft. Niet voor niets wordt meer dan de helft van de overvallen opgelost en een dader aangehouden.’

Even iets minder aandacht: aantal overvallen stijgen

Toch geeft hij ook toe dat Detailhandel Nederland een punt heeft. ‘Tegelijkertijd constateer ik ook dat andere zaken meer prioriteit krijgen. Dan kan het gebeuren dat de aandacht verplaatst naar terrorisme of verscherpte surveillances na een aanslag. Even iets minder aandacht en we zien het aantal overvallen weer stijgen.’

Reageer op dit artikel