nieuws

Spar City Amsterdam ‘geen minisupermarkt’

Branche & Bedrijf 1925

Spar City Amsterdam ‘geen minisupermarkt’
Google Streetview: Nieuwe Doelenstraat met Hotel de l'Europe

AMSTERDAM – De Spar City aan de Amsterdamse Nieuwe Doelenstraat mag open blijven. Eerder leek deze winkel een week na opening alweer te moeten sluiten.

De gemeente bevestigt het bericht van Parool.nl, afgelopen week, dat de winkel voldoet aan het bestemmingsplan. En dus is sluiting niet nodig. Een woordvoerder van stadsdeel Centrum meldt na vragen van Distrifood: ‘De afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van stadsdeel Centrum heeft een controle gehouden in de Spar en op basis daarvan is geconcludeerd dat de Spar in kwestie geen minisupermarkt is, zodat er geen overtreding is waarop gehandhaafd moet worden. Er is namelijk geen sprake van de verkoop van zowel voedingsmiddelen als huishoudelijke artikelen.’

Situatie Spar City Amsterdam

De Spar City aan de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam was afgelopen weken onderwerp van gesprek, nadat de rechter bepaalde dat de vestiging een ‘minisupermarkt’ is. De rechter ging daarin mee met het bezwaar van overbuurman Hotel De L’Europe. Spar en de gemeente blijven erbij dat het om een ‘to-go-formule’ gaat, een format dat op deze plek wel is toegestaan. De gemeente kreeg zes weken de tijd om met een betere motivering te komen voor het verstrekken van de vergunning.

‘Spar City voldoet aan bestemmingsplan detailhandel’

De betreffende Spar City voldoet aan het bestemmingsplan detailhandel, zo garandeert de woordvoerder van gemeente Amsterdam. En die vaststelling is voldoende voor het besluit om de winkel open te laten. ‘De gemeente moet zich aan haar eigen regels houden,’ schrijft ze, ‘en kan niet gaan handhaven als de winkel voldoet aan het bestemmingsplan.’ Het is niet zo dat de rechter teruggekomen is op zijn uitspraak. Onbekend is of Hotel De L’Europe nog vervolgstappen zet.

Winkel geopend

Eerder werd al duidelijk dat de winkel ‘gewoon open’ was. Spar-woordvoerder Xandra Eikemans meldde dat de Spar City in Amsterdam geopend zou zijn, zolang de gemeente de tijd had om met een betere motivering te komen voor het verstrekken van de vergunning. Die motivatie is inmiddels dus verbeterd.

Reageer op dit artikel