nieuws

Picnic rust wagentjes uit met zonnepanelen

Branche & Bedrijf 2443

Picnic rust wagentjes uit met zonnepanelen

Amsterdam – Picnic gaat zijn bezorgwagentjes uitrusten met zonnepanelen.

De zonnepanelen komen op de daken van de elektrisch karretjes van de online super. Het initiatief past volgens Picnic binnen zijn beleid om zo duurzaam mogelijk te bezorgen.

Pilot met 1 wagentje in Utrecht, Amersfoort en Den Haag

‘Picnic Solar’ gaat van start met een pilot in de steden Utrecht, Amersfoort en Den Haag met één bezorgwagentje per stad. Indien de pilot positief verloopt zal een groter deel van de vloot van 800 elektrische bezorgautootjes met zonnepanelen worden uitgerust. Het is een nieuwe stap van Picnic om zich te profileren als innovator op het gebied van duurzaamheid in Europa. Het wordt tot stand gebracht in samenwerking met Wattlab, een ontwikkelaar van toepassingen van zonne-energie. Wattlab ondersteunt Picnic met het installeren en verder optimaliseren van de zonnepanelen.

Nieuwe mogelijkheden in energievoorziening

Medeoprichter van Picnic en bedenker van Picnic Solar Frederik Nieuwenhuys laat weten dat de websuper continu op zoek is naar nieuwe mogelijkheden in energievoorziening. De online supermarkt wil zo slim mogelijk omgaan met laadinfrastructuur en energie uit het publieke net, zegt hij. ‘Met onze oplossing kunnen we het energieverbruik verlagen en hebben we juist in de zonnige, warme perioden van het jaar toegang tot extra energie. Daarmee kunnen we niet alleen extra bezorgingen doen, maar ook de boodschappen voor onze klanten optimaal gekoeld aan de deur bezorgen. Dit is weer een nieuwe stap op weg naar ‘zero-emission clean cities’, waarmee we ver voor de markt en de industrie uit invulling geven aan het klimaatakkoord van het kabinet.’

Wagentje kan tot 25 extra bezorgingen doen

Nieuwenhuys wijst erop dat de batterij van een Picnic-autootje een vermogen heeft van 12 kWh. ‘Op een zonnige dag brengen de zonnepanelen zo’n 3,5 kWh op. Dat betekent dat één wagentje uitgerust met een zonnepaneel op het dak tot wel 25 extra bezorgingen kan doen. Een enorme winst.’ Picnic bezorgt de boodschappen al vanaf dag één volledig elektrisch, om in de straten waar de supermarkt bezorgt geen uitstoot van CO2 of fijnstof te veroorzaken.

Innovatief Smart Grid-netwerk

In Rotterdam en Zaandam doet de online supermarkt naar eigen zeggen al een pilot met een zogenaamd Smart Grid, een innovatief energienetwerk dat vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar afstemt. Het is de grootste proef ooit in Europa waarbij elektrische bezorgwagentjes van Picnic worden uitgerust met slimme technologie waarmee zowel energie kan worden opgeslagen wanneer deze goedkoop en duurzaam voorradig is, alsook weer kan worden afgegeven als hier behoefte aan is. Picnic ontwikkelt hiervoor samen met technisch dienstverlener en energiebedrijf ENGIE en Dexter Energy Services een netwerk dat bestaat uit zonnepanelen, (stationaire) batterijen voor opslag van energie in de distributiecentra en bi-directionele laadtechnologie in de elektrische bezorgauto’s.

Reageer op dit artikel