nieuws

Oxfam: Onvoldoende voor Aldi, Lidl en Plus

Branche & Bedrijf 3274

DEN HAAG – Alle Nederlandse supermarkten doen nog steeds te weinig om uitbuiting tegen te gaan in hun toeleveringsketens. Vooral Aldi, Lidl en Plus laten steken vallen.

Oxfam: Onvoldoende voor Aldi, Lidl en Plus

Dat zegt Oxfam Novib, ruim een jaar na de lancering van zijn Behind the Barcodes-campagne, op basis van nieuw onderzoek.

Herkomst onduidelijk bij Aldi, Plus en Lidl

Het blijft volgens de mensenrechtenorganisatie vaak onduidelijk waar de producten in de schappen vandaan komen. Daardoor is het moeilijk te beoordelen onder welke omstandigheden het voedsel geproduceerd wordt. Vooral de transparantie bij Aldi, Lidl en Plus laat te wensen over, meldt Oxfam Novib. De formules lopen bovendien achter bij het doen van onderzoek naar het loon van de arbeiders in hun ketens.

‘Voorbeeld AH en Jumbo volgen’

Albert Heijn en Jumbo scoorden deze zomer positievere cijfers op Oxfams ranglijst door de huismerkleveranciers bekend te maken. Anouk Franck, expert mensenrechten en bedrijfsleven bij Oxfam Novib: ‘We zijn al sinds juni 2018 in onderhandeling met alle Nederlandse supermarkten over het tegengaan van uitbuiting van arbeiders in hun ketens. Jumbo en Albert Heijn hebben voor het eerst publiekelijk toegezegd hier nu werk van te maken. Aldi, Lidl en Plus moeten dit voorbeeld volgen, dat moet echt veranderen.’

‘Supermarkt moet macht inzetten voor leefbaar loon’

Oxfam Novib publiceert donderdag nieuw praktijkonderzoek naar misstanden in de productieketens van thee uit India en tropisch fruit uit Brazilië. Zo gaat €0,97 per verkocht pakje zwarte thee in Nederland volgens de organisatie naar supermarkten en handelaren, en komt €0,03 bij de arbeiders op theeplantages terecht. ‘Deze scheve verdeling is niet te uit te leggen als je je realiseert dat de mensen aan het begin van de voedselketen niet eens voldoende eten kunnen kopen om hun familie te onderhouden’, zegt Franck. ‘Supermarkten moeten hun macht en invloed inzetten zodat deze arbeiders een leefbaar loon betaald krijgen.’

Supermarktenranglijst

In juli 2019 bleek uit de update van Oxfam Novibs supermarktenranglijst dat Albert Heijn en Jumbo hun score iets hadden verbeterd. ‘Maar geen van de Nederlandse supermarkten komt in de buurt van een voldoende’, aldus de mensenrechtenorganisatie. Plus en koepelorganisatie CBL konden zich toen niet vinden in het rapport. Volgens hen zette de ranglijst van Oxfam Novib de samenleving op het verkeerde been. ‘Ten onrechte wordt weer een negatief beeld geschetst over supermarkten. Dat doet geen recht aan de aanpak van Nederlandse supermarkten op het vlak van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) voor betere sociale werkomstandigheden voor medewerkers op productiebedrijven in ontwikkelingslanden’, aldus CBL toentertijd op zijn website.

Reageer op dit artikel