nieuws

Onderzoek: Magic Box werkt tegen verspilling

Branche & Bedrijf 1876

Onderzoek: Magic Box werkt tegen verspilling

WAGENINGEN – De Magic Box van Too Good To Go is een effectief middel om voedselverspilling tegen te gaan, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

Met de app Too Good To Go kunnen consumenten bij winkeliers een Magic Box kopen met voedingsmiddelen die op de houdbaarheidsdatum zitten en die anders weggegooid zouden worden. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de kopers ongeveer 90 procent van de inhoud daadwerkelijk consumeren. Daarmee is aangetoond dat Too Good To Go een effectief concept is om voedselverspilling te verminderen.

Verspilling reductie

Uit kwantitatief onderzoek onder meer dan 600 Too Good To Go-gebruikers en focusgroep gesprekken blijkt het reduceren van voedselverspilling de belangrijkste motivatie om mee te doen, 35 procent van de onderzochte gebruikers van de app noemt dit als belangrijkste argument. Daarnaast spelen het verrassingseffect (26 procent) en de gereduceerde prijs een rol (20 procent). Uit de cijfers blijkt dat de gebruikers zeer gemotiveerd zijn om niets weg te gooien. Als er iets uit de Magic Box overblijft, gooit slechts 8 procent van de respondenten dit weg. Restanten delen ze bovendien vaak met familie en vrienden, gebruiken ze de volgende dag of vriezen ze in.

Duizenden bedrijven aangesloten

In Nederland zijn inmiddels circa 2500 winkels en horecabedrijven aangesloten bij Too Good To Go. Ze kunnen al het voedsel dat nog prima bruikbaar is, maar de volgende dag niet meer kan worden verkocht, via Too Good To Go aanbieden in een Magic Box. De kopers betalen hiervoor een derde van de normale prijs. Zo bieden veel supermarkten een Magic Box aan voor €4,99. Die bevat voor minimaal €14,99 aan versproducten, zoals brood, zuivel, groenten of kant-en-klare maaltijden.

Positieve stimulans

Too Good To Go heeft circa 1,2 miljoen gebruikers in Nederland. Deelnemers aan het Wageningse onderzoek waarderen het gebruiksgemak van de app met eenvoudige zoek- en betaalfuncties. Ook de keuzemogelijkheid van het ophaalpunt (vaak in hun eigen buurt) en het spelelement ervaren ze als positief – lukt het om een box te bemachtigen en wat zit er deze keer in? ‘Too Good To Go slaagt erin om consumenten op een positieve manier te benaderen. Gemak en plezier zijn belangrijk voor een blijvend succes’, aldus Sanne Stroosnijder, business development manager Wageningen Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen University & Research. ‘Dat hebben we ook gezien in eerdere onderzoeken naar consumentengedrag en ICT-tools rond preventie van voedselverspilling, zoals in het EU-project Refresh. Bovendien zien ze met deze box direct hoeveel voedsel ze ‘gered’ hebben van verspilling.’

 Samen tegen verspillen

Wageningen University & Research staat mede aan de basis van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling waar verschillende stakeholders en initiatieven tegen voedselverspilling bij zijn aangesloten. De resultaten van dit onderzoek helpen deze initiatieven om verder te verbeteren. Stroosnijder: ‘In Wageningen doen we al jaren onderzoek naar het verminderen van voedselverspilling in de gehele agrifoodketen. Des te beter we weten wat werkt, des te sneller kunnen we onze ambitie van 50 procent reductie van de voedselverspilling in 2030 bereiken.’

Reageer op dit artikel