nieuws

Ministerie: Minder voedsel verspild

Branche & Bedrijf 296

Ministerie: Minder voedsel verspild
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet.

Daarmee ligt Nederland op koers voor het behalen van het doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030, aldus het ministerie van LNV in een persbericht. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) denkt dat de toegenomen aandacht voor voedselverspilling zeker een rol heeft gespeeld bij de daling. De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, werpen hun vruchten af. Bewuster omgaan met eten en het waarderen van ons voedsel vind ik ontzettend belangrijk: het doet recht aan de waarde van voedsel en de mensen die het maken, onze boeren, telers en vissers.’

Daling bij huishoudens

De resultaten komen uit het onderzoek naar voedselverspilling in huishoudens, dat driejaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van LNV onder begeleiding van Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen University & Research en Rijkswaterstaat. Sinds de eerste meting in 2010 is er een daling te zien van 29 procent. In 2010 werd er nog 48,0 kilo vast voedsel verspild, in 2016 was dit 41,2 kilo en dit jaar 34,3 kilo. Nederlanders verspilden de afgelopen jaren vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Bij deze producten is echter nog steeds de grootste winst te behalen. Daarnaast verspilden huishoudens ook minder vloeistoffen (koffie, thee, melk, frisdrank, sap, et cetera) via de gootsteen of het toilet. In 2019 werd naar schatting 45,5 liter vloeistof per persoon weggespoeld; ruim 11 liter minder dan in 2016 (57,3 liter).

Slim kopen, koken en bewaren

Het onderzoek geeft geen uitsluitsel waarom voedselverspilling in huishoudens is gedaald, aldus het ministerie. Wel worden er factoren genoemd die een rol kunnen hebben gespeeld, zoals de toenemende aandacht voor voedselverspilling. Nederlanders lijken zich steeds bewuster van het probleem, willen in actie komen en krijgen hiervoor hulpmiddelen in handen. Door slimmer te kopen, koken en bewaren wordt er veel voedselverspilling voorkomen. Oplossingen zijn vaak simpel. Denk aan brood invriezen, pasta en rijst afmeten, zintuigen inzetten om te controleren of de melk nog goed is, en eten bewaren op de juiste plek.

 

Reageer op dit artikel