nieuws

Hema: geen filialen naar franchisers

Branche & Bedrijf 3871

Hema: geen filialen naar franchisers
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Hema is volgens topman Tjeerd Jegen nooit van plan geweest om filialen in Nederland aan franchisers te verkopen.

Hij reageert in dagblad Trouw op berichtgeving dat de verkoop van filialen aan ondernemers niet geslaagd is. De krant zegt daarbij te beschikken over vijf bronnen. Hema zou pakketten van drie vestigingen hebben aangeboden, twee winstgevende en een minder winstgevende winkel. ‘Deze combinatie is te onaantrekkelijk voor de franchisers’, stelt Trouw op eigen gezag als reden waarom ondernemers niet hebben ingetekend op het voorstel. Hema ontkent dus hier ooit mee te zijn gekomen. ‘Dit is allemaal speculatie. Er staan geen eigen filialen te koop’, aldus Jegen.

Loonkosten drukken door minder personeel

De krant meldt teven dat Hema in juli en augustus minder personeel heeft laten werken om de loonkosten te drukken. Daarmee werd geprobeerd het verlies van de keten terug te dringen. Trouw citeert uit een e-mail aan ruim vijftig filiaalmanagers in het zuiden van het land. De regiomanager schrijft daarin dat in de periode van half juli tot begin augustus ‘door alle filialen (..) minder salariskosten ingezet dienen te worden’. De reden: ‘We geven meer uit aan salariskosten dan dat de omzet stijgt’.

Nieuwe cao voor nieuwe medewerkers

Hema werd een jaar geleden overgenomen door ondernemer Marcel Boekhoorn, die het bedrijf een betere toekomst beloofde. Maar volgens Trouw kampt Hema nog altijd met een torenhoge schuldenlast, een erfenis van de vorige eigenaar Lion Capital. Afgelopen juni werd bij Hema een nieuwe cao van kracht, met lagere lonen voor nieuwe medewerkers. Binnenkort wordt meer duidelijk over de gezamenlijke winkels die Hema wil testen met Albert Heijn.

 

Reageer op dit artikel