nieuws

Groenteboeren stoppen massaal

Branche & Bedrijf 4013

Groenteboeren stoppen massaal

ALMELO – Het aantal groenteboeren is de afgelopen 5 jaar met 16 procent afgenomen van 1095 in 2014 tot 920 in het eerste kwartaal van 2019.

Dat blijkt uit een rapport van Marktdata.nl. Het aantal vestigingen is in dezelfde periode afgenomen met 14 procent, van 1210 in het 2014 tot 1040 in het eerste kwartaal van 2019. ‘Ook in het lopende jaar 2019 zet de daling voort. Momenteel staan er nog net iets meer dan 1000 economisch actieve vestigingen geregistreerd in het Handelsregister’, aldus Marktdata.nl. In de jaren 2008 en 2016 daalde het aantal bedrijven en vestigingen het sterkst ten opzichte van het voorgaande jaar. In alle andere jaren schommelde de mutatie van het aantal bedrijven en vestigingen jaarlijks tussen de -2 en -5 procent.

Meeste agf-zaken in Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland telt met 212 agf-speciaalzaken het grootste aantal vestigingen. 20,3 procent van alle agf-speciaalzaken is in deze provincie gevestigd. Flevoland heeft met 16 agf-speciaalzaken het kleinste aantal winkels. 33 procent van de agf-speciaalzaken is voor het jaar 1990 opgericht. Ruim de helft van de ondernemingen is in het jaar 2000 of recenter opgericht.

Fruit is de grootste omzetmaker

Gemiddeld wordt 23 procent van de omzet gerealiseerd met de verkoop van fruit, aldus Marktdata.nl. De verkoop van groenten vertegenwoordigt 17 procent van de omzet. De verkoop van bewerkte agf (gesneden groenten, smoothies, rauwkost e.d.) is goed voor 26 procent van de omzet en complete maaltijden zijn goed voor 16 procent van de omzet. Het omzetaandeel van onlineverkopen van agf-speciaalzaken bedraagt 5,5 procent.

 

Reageer op dit artikel