nieuws

Eigenaren Marqt voor de rechter over verkoop

Branche & Bedrijf 2182

Eigenaren Marqt voor de rechter over verkoop
Foto: Sebastiaan Rozendaal

AMSTERDAM – De eigenaren van supermarktketen Marqt staan vandaag voor de rechter in een kort geding over de verkoop van de formule.

Marqt-oprichter Quirijn Bolle procedeert tegen andere aandeelhouders over de verkoop van de duurzame supermarktformule die nooit winst maakte en in financiële nood verkeert, meldt het NRC. De aandeelhouders worden gesteund door de directie.

Aandeelhouders sturen aan op verkoop aan Ekoplaza

Het conflict tussen partijen draait om de vraag wie de eigenaar van Marqt moet worden. Er wordt sinds deze zomer gezocht naar een koper voor de noodlijdende supermarktketen. Een deel van de aandeelhouders stuurt aan op verkoop aan de biologische supermarktketen Ekoplaza. Inzet van het kort geding is dat Quirijn Bolle meewerkt aan de verkoop.

Oprichter wil Marqt voortzetten met hulp investeerder

Bolle, die nog een significant belang heeft, wil Marqt niet loslaten maar het bedrijf zelfstandig met hulp van een nieuwe investeerder voortzetten. Daarvoor moet hij de andere aandeelhouders of meekrijgen of uitkopen. Deze optie ligt, gezien de verstoorde verhoudingen, niet voor de hand.

Duurzame investeringsfondsen en rijke particulieren

Naast oprichter Bolle heeft Marqt een flink aantal aandeelhouders, waarvan onbekend is hoe de onderlinge aandelen zijn verdeeld. Twee grote aandeelhouders zijn de duurzame investeringsfondsen Triodos Organic Growth Fund, onderdeel van Triodos Bank, en Social Impact Ventures, die in 2017 zijn ingestapt. Overige aandeelhouders bestaan uit rijke particulieren. Een van hen zou ondernemer Annelies van der Vorm zijn, die tot de zomer een van de commissarissen was van Marqt. Vorm zou een van de partijen zijn die het kort geding hebben aangespannen. Van de betrokken partijen wil er geen reageren.

Reageer op dit artikel