nieuws

‘Drogist’ naar rechter om medicijnverkoop AH

Branche & Bedrijf 13015

UTRECHT – Het Centraal Bureau voor de Drogisterijbedrijven (CBD) wil morgen, dinsdag 8 oktober, via de rechter afdwingen dat Albert Heijn staakt met de verkoop van zelfzorgmedicijnen uit het schap.

‘Drogist’ naar rechter om medicijnverkoop AH
Drogist op Afstand bij AH. Foto: Ton Kastermans

Het Centraal Bureau voor de Drogisterijbedrijven (CBD) vindt dat toezichthouder Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) handhavend moet optreden tegen Albert Heijn vanwege het verkopen van zelfzorgmedicijnen zonder  toezicht van een drogist. Het IGJ wees een eerder handhavingsverzoek van het CBD af. Om af te dwingen dat het IGJ toch gaat handhaven, sleept het CBD de toezichthouder voor de rechter, schrijft het Pharmaceutisch Weekblad. Het geding dient dinsdag 8 oktober bij de Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht.

Drogist op afstand

AH verkoopt in diverse vestigingen vanuit het schap zogenaamde UAD-medicijnen (Uitsluitend Apotheek en Drogist) zonder actief toezicht te houden met een drogist maar middels een Drogist op Afstand. De klant kan via een tablet bij het schap advies vragen aan een (assistent-)drogist die op een centrale locatie zit en dus niet in de winkel aanwezig is. Het IGJ ziet geen beletsel tegen deze methode, mits de klant ten allen tijde tijdens winkelopeningstijden in contact kan komen met een (assistent)-drogist. Een bordje met een verwijzing naar deze mogelijkheid advies te krijgen, is volgens de IGJ ook voldoende en wees een handhavingssverzoek van het CBD van de hand.

Consumentenbond ook tegen verkoopwijze

Het CBD bestrijd dat en vindt daarin de Consumentenbond en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) aan zijn zijde. Ze schreven 4 oktober een open brief aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarin ze hun zorgen uitten. ‘Albert Heijn neemt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s door zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht in de winkels te verkopen’, luidt hun mening.

‘Telefonisch en digitaal toezicht onvoldoende’

Ook deze twee organisaties willen dat AH  stopt met het op deze wijze verkopen van zelfzorgmedicijnen. Het telefonische en digitale toezicht is onvoldoende, stellen ze. ‘IVM en Consumentenbond zijn van mening dat die verkoopmethode niet voldoet aan verantwoorde zorg, zoals die bedoeld is bij medicijnen die uitsluitend bij apotheek en drogist te verkrijgen zijn, maar nu ook zonder actief toezicht in de winkels liggen. De methode, waarbij alleen een schermpje met een telefoonverbinding aanwezig zijn om eventuele vragen te stellen, brengt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich mee’, betogen ze in de brief. Ze stellen ‘dat de aanwezigheid van een bevoegd en deskundig persoon belangrijk is om gezondheidsrisico’s te beperken, en te waarschuwen voor eventuele bijwerkingen’, schrijft het Pharmaceutisch Weekblad.

 

Reageer op dit artikel