nieuws

Cel en tbs voor Coop- en Deka-overvaller

Branche & Bedrijf 396

Cel en tbs voor Coop- en Deka-overvaller

ZUTPHEN – De 21-jarige man die de Dekamarkt in Apeldoorn en de Coop in Zutphen gewelddadig heeft overvallen, krijgt twee jaar cel en een tbs-maatregel met dwangverpleging.

Dat is het oordeel van de rechtbank, te lezen op Rechtspraak.nl. Bij de overvallen ging de man, die nog onder behandeling was (jeugd-tbs), ‘planmatig en doelbewust te werk’. De rechtbank vindt het noodzakelijk dat de man intensief wordt behandeld in een beveiligde instelling. ‘De kans dat hij weer overvallen gaat plegen – met alle gevolgen van dien voor mogelijke slachtoffers – is zonder tbs te groot’, is het oordeel. De straf is hoger dan geëist door het Openbaar Ministerie (OM).

Dekamarkt Apeldoorn en Coop Zutphen

De dader uit Lelystad overviel de Apeldoornse Dekamarkt op 9 februari 2018. De Coop in Zutphen was niet veel later, op 21 februari, slachtoffer. In beide gevallen bedreigde de man het winkelpersoneel met een neppistool en dwong hij medewerkers geld uit de kassa te geven. In Zutphen greep een klant in, zo blikt Rechtspraak.nl terug op de zaak. De dader sloeg de klant met het nepwagen op zijn hoofd en vluchtte weg.

Grote impact winkelpersoneel

De impact op de slachtoffers blijkt groot. De overvallen hebben psychische gevolgen gehad voor het winkelpersoneel, zoals slaapproblemen en een onveilig gevoel. De slachtoffers krijgen schadevergoeding. De hoogte van de vergoeding is niet openbaar gemaakt.

Jeugd-tbs

Opvallend in deze zaak is dat de man nog onder behandeling stond ten tijde van de overvallen. Hij kreeg jeugd-tbs. De rechtbank in Zutphen gaat met de straf veel verder dan het OM, dat alleen tbs had geëist. Ook oordeelt de rechtbank dat volwassenstrafrecht op zijn plaats is, ondanks advies van deskundigen om jeugdstrafrecht toe te passen. De man is volgens de wet volwassen en bij de gepleegde feiten past geen jeugdstrafrecht meer, is het oordeel. Gevangenisstraf is nodig omdat dat de standaard is na dit soort delicten. ‘Er is geen reden waarom dat hier niet zou moeten gelden.’

Reageer op dit artikel