nieuws

Aldi geeft gemeente het nakijken bij uitbreiding

Branche & Bedrijf 4432

Aldi geeft gemeente het nakijken bij uitbreiding

BOXTEL – Aldi opent binnenkort een nieuw filiaal aan Fellenoord in Boxtel en sluit slechts één van de twee huidige filialen in het dorp. Met de sluiting van slechts één winkel negeert Aldi het gemeentelijk beleid.

Aldi opent op 1 november een nieuw filiaal aan Fellenoord. De opening gaat niet, zoals werd verwacht, gepaard met de sluiting van twee andere filialen in het dorp. Hierdoor stijgt het totale vloeroppervlak van Aldi van circa 1.000 naar 1.600 vierkante meter. Dit is heel wat meer dan de gemeentelijke detailhandelsvisie toestaat, waardoor de gemeente Boxtel het nakijken heeft.

Verhitte discussie over uitbreiding Jumbo

De uitbreiding van het winkeloppervlak van Aldi is tegen het zere been van concurrenten zoals Albert Heijn, Plus en Coöp. Deze zijn de laatste maanden verwikkeld in een verhitte discussie over de uitbreiding van Jumbo als onderdeel van de renovatie van winkelcentrum Oosterhof. In dat voorlopige plan zou Jumbo met circa 600 vierkante meter groeien, wat flink meer is dan toegestaan. In Boxtel bestaat de angst dat bij teveel supermarktmeters sommige winkels het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Honderden extra meters aan supermarkt

Aldi bleef tot nu toe buiten de discussie over uitbreiding.  Nu de discounter heeft besloten alleen de winkel in Oosterhof te sluiten en de Aldi aan de Kapelweg open te houden, krijgt Boxtel er nog eens honderden vierkante meters aan supermarkt bij. Een woordvoerder van Aldi bevestigt dat de winkel aan de Kapelweg ‘gewoon’ open blijft.

Gemeente Boxtel kan niets afdwingen

Wethouder Eric van den Broek van economie, zorg, werk en wijkgericht werken laat weten dat de wens en visie van de gemeente helder zijn: samenvoegen van beide Aldi-winkels tot één filiaal aan Fellenoord. Hij wijst daarbij op de gesprekken die met Aldi zijn gevoerd, en stelt dat het aan de ondernemer is om te bepalen wat hij met zijn winkels doet. De detailhandelsvisie van de gemeente met de uitbreidingsregel heeft geen rechtskracht, aldus Van den Broek. Hierdoor kan de gemeente niets afdwingen, aangezien het gaat om een visie en niet om wetgeving.

Reageer op dit artikel