nieuws

‘Walmart ontdook belasting in VS’

Branche & Bedrijf 1234

‘Walmart ontdook belasting in VS’
Foto: Shutterstock

BETONVILLE – Walmart heeft voor miljarden aan belasting ontdoken in de Verenigde Staten.

Dit meldt de Amerikaanse website Quartz. Het zou gaan om 2,6 miljard dollar aan ontdoken belasting. De winkelketen heeft daarvoor een fictief Chinees bedrijf opgericht, aldus de website die een presentatie inzag van een oud-bestuurder van Walmart.

Walmart leidde geldstromen via Chinese dochteronderneming

Walmart zette ‘Project Flex’ op, een Chinese dochteronderneming in Shenzhen die door de belastingdiensten uit zowel China als de VS niet voor belasting kon worden aangeslagen, zegt hij. Langs die onderneming leidde het bedrijf geldstromen die te maken hadden met de miljarden aan goederen die Walmart jaarlijks in China inkoopt. ‘Het doel van Project Flex was om iets te creëren vanuit het niets, waarvan China zou zeggen dat het niets is, maar dat de Amerikaanse belastingregels zouden moeten omarmen’, schreef de voormalige bestuurder in de presentatie.

Walmart kan alsnog worden vervolgd

Volgens de door Quartz geraadpleegde belastingexperts kan de Amerikaanse belastingdienst de US Internal Revenue Service (IRS) Walmart alsnog vervolgen. Ook de Chinese belastingdienst zou mogelijk vragen kunnen stellen. Walmart ontkent iets fout te hebben gedaan. Het bedrijf stelt dat de zaak al jaren geleden bekeken is en dat de IRS het betreffende belastingjaar al heeft afgesloten.

Reageer op dit artikel