nieuws

Vertrek Hudson’s Bay raakt ook Jumbo

Branche & Bedrijf 11236

Vertrek Hudson’s Bay raakt ook Jumbo
Foto: ANP/Robin van Lonkhuisen

AMSTERDAM – Het nog onbevestigde vertrek van warenhuisketen Hudson’s Bay raakt ook het Jumbo-concern. Dochteronderneming La Place heeft vestigingen in warenhuizen van de formule.

Woordvoerder Claire Trügg van Jumbo vindt het nog te vroeg om te reageren op het nieuws over Hudson’s Bay. ‘Wij doen hierover geen mededelingen. Wij zijn nog een en ander aan het onderzoeken’, laat zij weten na vragen van Distrifood.

Collectief ontslag voor het hele personeel

Afgelopen weekeinde werd duidelijk dat Hudson’s Bay collectief ontslag heeft aangevraagd voor het hele personeel en aan het eind van het jaar de deuren sluit. Het nieuws werd naar buiten gebracht door vakbonden CNV Vakmensen en De Unie. Hudson’s Bay zelf houdt de lippen op elkaar en wil de stap bevestigen noch ontkennen. ‘Hudson’s Bay voert momenteel gesprekken met de aandeelhouders’, aldus een woordvoerder. ‘Tot het moment dat daar een uitkomst van is, zal er niet inhoudelijk worden gereageerd’, aldus een woordvoerder.

‘Langdurig financieel onhoudbare situatie’

Het Financieele Dagblad bracht eerder documenten naar buiten waaruit een vertrek eind 2019 zou blijken. ‘Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC (Hudson’s Bay Company) besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019′, valt volgens het FD te lezen in een brief namens HBC, de eigenaar van de Nederlandse winkels. ‘Dit betekent dat HBC een collectief ontslag zal gaan voorbereiden in verband met het beëindigen van de arbeidsovereenkomsten van alle medewerkers van HBC.’

Afvloeiingsregeling in de maak voor 1424 medewerkers

De bonden zijn afgelopen week op de hoogte gesteld, zo laten ze weten. Hudson’s Bay wil dat niet bevestigen. Volgens bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen is vertrek van Hudson’s Bay nauwelijks een verrassing, maar wel een bitter einde voor de ruim 1400 medewerkers. Bij de 15 warenhuizen en het hoofdkantoor zijn 1424 medewerkers in dienst, voor hen is een afvloeiingsregeling in de maak. Het gaat daarbij om vaste en tijdelijke medewerkers en de ontslagdatum is 31 december 2019.

Eerder al sprake van mogelijke sluitingen

Het gaat al lange tijd niet goed met Hudson’s Bay in Nederland. Bij het bedrijf werd in juni een financieel adviseur ingehuurd om de opties voor de 15 winkels in Nederland te bekijken omdat er niet naar verwachting wordt gepresteerd. Daarbij gaf Hudson’s Bay aan mogelijk winkels te gaan sluiten. De warenhuisketen opende in 2017 de eerste winkels in Nederland. De keten trok onder meer in verschillende locaties waar voorheen winkels van het failliete V&D zaten.

Reageer op dit artikel