nieuws

Tony’s Chocolonely lijdt fors verlies

Branche & Bedrijf 2465

Tony’s Chocolonely lijdt fors verlies
Tony's Chocolonely. Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Tony’s Chocolonely lijdt over dit jaar flink verlies.

Dat heeft topman Henk Jan Beltman laten weten in een interview met RTL Z. De chocolademaker, die sinds 2005 uitgroeide tot het grootste chocolademerk van Nederland, zakte dit jaar volgens Beltman flink in de rode cijfers. Volgens de algemeen directeur van Tony’s Chocolonely heeft het bedrijf het deze periode erg zwaar gehad. Terwijl Tony’s de jaren ervoor nog een gezonde winst behaalde, denkt Beltman dat het bedrijf dit jaar ‘zwaar verliesgevend’ is.

88 procent omzet Tony’s van Nederlandse markt

Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van € 55 miljoen, waarvan 88 procent voor rekening komt van de Nederlandse markt. Er zijn nog geen officiële resultaten bekend van het gebroken boekjaar 2018/2019, omdat dit pas aan het einde van deze maand afloopt. De chocolademaker verwacht in november de nieuwste jaarcijfers te presenteren. De omzet van Tony’s groeide het afgelopen jaar stevig door van € 55 miljoen tot zo’n € 70 miljoen, aldus Beltman. Het zou daarbij gaan om een omzetstijging van zo’n 27 procent.

Verliezen door hoge internationale investeringen

Beltman zegt nuchter te blijven onder de tegenvallende cijfers en verklaart de verliezen vanuit de hoge bedrijfsinvesteringen in internationale uitbreiding. Slechts twaalf procent van de omzet kwam vorig jaar nog uit het buitenland. Beltman liet toen weten dat de groei uit de ‘gouden markten’ Amerika en Engeland moest komen, en de ‘zilveren Europese markten’ België, Duitsland, Zweden, Finland en Denemarken.

Onduidelijk wat gevolgen zijn voor plannen chocoladefabriek

Het is nog niet duidelijk of het verlies van Tony’s gevolgen heeft voor de ambitieuze plannen die de onderneming heeft om een eigen chocoladefabriek annex pretpark te bouwen in Zaandam, waarvan de opening in 2021 moet plaatsvinden. Beltman maakte dit in november vorig jaar bekend.

Reageer op dit artikel