nieuws

Statiegeld op plastic flesjes lijkt onvermijdelijk

Branche & Bedrijf 1527

Statiegeld op plastic flesjes lijkt onvermijdelijk
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – Mogelijk komt er eerder statiegeld op kleine plastic flesjes in de strijd tegen zwerfvuil en plastic soep.

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil uiterlijk begin volgend jaar de knoop doorhakken om een eventuele invoering in 2021 mogelijk te maken. De bewindsvrouw vindt statiegeld op kleine plastic flessen nodig als de strijd tegen zwerfafval te weinig zoden aan de dijk zet. Statiegeld is alleen te voorkomen als er 70 tot 90 procent minder van degelijke flesjes in het zwerfafval zitten en 90 procent van plastic flessen wordt gerecycled.

Coalitiepartijen eensgezind over statiegeld

Volgens de laatste cijfers ‘zwerven’ er echter steeds meer flesjes in onder meer de natuur, in plaats van minder. Het baart Van Veldhoven grote zorgen, zo laat ze de Tweede Kamer weten. Ook bij de aanpak van blik wordt de bewindsvrouw ongeduldig omdat de gemeenten en de verpakkingsindustrie zelf niet met een plan komen. Ze kondigt nu zelf maatregelen aan. In de aanpak van plastic flesjes vindt de bewindsvrouw de coalitiepartijen aan haar zijde, schrijft Trouw. De VVD wil echter niet dat ook statiegeld op blikjes wordt ingevoerd, daar zijn bovendien nooit afspraken over gemaakt..

Verzet uit branche

Momenteel zit er alleen statiegeld op grote plastic flessen. De invoering van statiegeld op kleine flesjes en blik is al jaren een discussiepunt. Supermarkten en frisdrankfabrikanten zijn tegen en hebben zich tot nu  toe met succes weten te verzetten.

Industrie en supers jaar nodig

Daar lijkt nu een einde aan te komen, de staatssecretaris lijkt ervan overtuigd dat de industrie niet meer onder statiegeld uit kan, aldus Trouw. Door sneller duidelijkheid te verschaffen krijgen fabrikanten en supermarkten een langer  voorbereidingstijd. Zelf hebben die aangegeven een jaar nodig te hebben voor invoering van een statiegeldsysteem op kleine plastic  flesjes.

‘Vervroeging statiegeld goede zaak’

De Statiegeldalliantie reageert positief op de verklaring van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om het besluitmoment over statiegeld op kleine flesjes te willen vervroegen. ‘Met statiegeld op kleine flesjes zal Nederland snel de nieuwe Europese norm van 90 procent gescheiden inzameling van plastic flessen halen.’ Dat staat in een persverklaring van de organisatie waarin meer dan 900 gemeenten, organisaties en bedrijven zijn verenigd die pleiten voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes.

 

Reageer op dit artikel