nieuws

Plofkrakers zijn groep 300 keiharde criminelen

Branche & Bedrijf 1431

Plofkrakers zijn groep 300 keiharde criminelen
Plofkraak Aldi Doetinchem. Archiefoto: Distrifood

DRIEBERGEN – De golf aan plofkraken die de afgelopen jaren geldautomaten in Nederland en daarbuiten hebben getroffen zijn gepleegd door een groep van 300 keiharde beroepscriminelen. Deze vorm van criminaliteit veroorzaakt regelmatig grote schade aan supermarkten.

Politiecoördinator Jos van der Stap zegt in AD dat de groep moeilijk te corrigeren is. ‘In het geval van plofkrakers is gevangenisstraf bijna het enige dat helpt. Ze zijn tamelijk onverbeterlijk. We zien telkens dezelfde figuren terug. Na een gevangenisstraf gaan ze meteen weer door.’

Persoonsgerichte aanpak daders

De afgelopen jaren werd om de recidive terug te dringen een persoonsgerichte aanpak opgezet, waarbij daders na hun gevangenisstraf beter in de gaten werden gehouden. Dat levert nog niet voldoende resultaten op. ‘We zijn daar nog steeds mee bezig, maar het blijkt in de praktijk moeilijk te zijn’, aldus Van der Stap.

300 keiharde beroepscriminelen

Dat heeft onder meer te maken met het karakter van de groep. ‘Het gaat om een groep van 300 man en de meeste daarvan zijn keiharde beroepscriminelen. We hebben niet de capaciteit om die allemaal op de voet te volgen.’ Van der Stap benadrukt wel dat de slagingskans voor plofkrakers ‘heel laag’ is.

Reageer op dit artikel