nieuws

Overvaller Coop: ‘erg veel medelijden en spijt’

Branche & Bedrijf 596

Overvaller Coop: ‘erg veel medelijden en spijt’
Foto: Shutterstock

DEN BOSCH – Een 20-jarige man uit den Bosch die in maart €2500 buit maakte bij een gewapende overval op een Coop-filiaal, heeft de rechter laten weten te worstelen met ‘erg veel medelijden en spijt’.

Overvaller Floris B., die gisteren voor de rechter stond, probeerde twee dagen voor de overval op de Coop ook nog een snackbar te beroven, meldt het AD.

Tas vullen met geld en sigaretten

Met een mes in de hand en een sjaal voor zijn mond was de man de Coop aan de Buitenpepersdreef binnengekomen. Hij bedreigde medewerksters, die voor hem een door hem meegebrachte Coop-tas met geld en pakjes sigaretten moesten vullen.

Medewerkster worstelt met paniekaanvallen

Een medewerkster van de snackbar droeg een slachtofferverklaring voor, die duidelijk maakte hoe traumatisch de ervaring voor haar was. In tranen liet zij de voorzitter van de rechtbank een slachtofferverklaring voorlezen, waaruit bleek dat de overval diepe sporen had nagelaten. Ze kampte met paniekaanvallen en stelde dat de overval haar niet loslaat. Ze zei geen energie meer te hebben om leuke dingen te doen.

Stress, schulden en drugsgebruik

B. verklaarde zijn misdaden vanuit stress en flinke schulden, vooral door drugsgebruik. Hij stelde dat  geen geld meer te hebben om te eten en de overvallen te hebben gepleegd vanuit overlevingsdrang. De mislukte overval op de snackbar telde wat hem betreft niet mee; zijn advocaat sprak in dat kader van ‘één lange gemoedsbeweging’. Naast de overvallen kwam ook nog een verklaring aan bod van een vrouw die zei door de Bosschenaar te zijn mishandeld in een verblijf voor begeleid wonen in Veghel.

Behandeling in een kliniek

Onderzoek wees uit dat dat de Bosschenaar een ziekelijke stoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie stelde daarmee rekening te houden in haar eis, die inhield 30 maanden cel waarvan 20 maanden voorwaardelijk en behandeling in een kliniek. De Bosschenaar stelde dat zo’n aanpak geen zin heeft en wel de begeleiding te accepteren ‘maar niet in zo’n internaat, want dan ga ik niet vooruit.’

Reageer op dit artikel