nieuws

Folderoorlog nog niet ten einde

Branche & Bedrijf 1823

Folderoorlog nog niet ten einde

AMSTERDAM – MailDB, KVGO en Spotta overwegen vervolgstappen nu de partijen het hoger beroep hebben verloren over de invoering van de ja-ja-sticker in de gemeente Amsterdam.

‘De komende tijd zullen we de uitspraak bestuderen en ons beraden op eventuele vervolgstappen richting de Hoge Raad, ook omdat andere gemeenten in Nederland naar het Amsterdamse voorbeeld kijken’, zegt Eelco Lulofs, voorzitter van branchevereniging MailDB en commercieel directeur van folderverspreider Spotta in een reactie op de uitspraak van het gerechtshof.

Papierverspilling tegengaan

Die bepaalde dinsdag dat Amsterdam de ja-ja-sticker mocht invoeren om op die manier ongewenste reclame tegen te gaan. De gemeente heeft de sticker sinds januari 2018 ingevoerd. Wie deze niet op zijn brievenbus heeft geplakt, mag geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer ontvangen. Op deze manier wil de gemeente naar eigen zeggen papierverspilling tegengaan en jaarlijks 1,8 miljoen kilo papier besparen.

Teleurgesteld over de uitspraak

MailDB, KVGO (brancheorganisatie voor grafische ondernemingen) en Spotta gingen in hoger beroep tegen een eerder oordeel van de rechter dat Amsterdam de sticker, die afwijkt van het landelijke systeem, mag invoeren. De drie partijen trokken dus aan het kortste eind. ‘We zijn natuurlijk teleurgesteld over deze uitspraak, die grote gevolgen heeft voor alle betrokken partijen vanuit de branche in Amsterdam’, zegt Lulofs in een reactie. ‘Consumenten in Amsterdam weten niet meer welke mooie acties hun winkeliers hebben en zijn meer geld kwijt aan boodschappen. Kleine mkb’ers, die het toch al moeilijk hebben in onze leeglopende winkelstraten, kunnen het publiek nog lastiger bereiken. De makers en verspreiders van folders hebben minder werk en zullen mensen moeten ontslaan. En dat alles voor een sticker die is ingevoerd op basis van onjuiste en niet bewezen milieuclaims.’

Drie maanden tijd om cassatie in te stellen

De folderkwestie speelt al lange tijd. Op 11 september 2017 diende een rechtszaak van MailDB tegen de gemeente Amsterdam over de invoering van de sticker. Op 22 november 2017 oordeelde de rechtbank dat de gemeente Amsterdam deze sticker mocht invoeren. MailDB, Spotta en het KVGO zijn in januari 2018 in hoger beroep gegaan, de zitting was op 28 maart 2019. De uitspraak in hoger beroep was op 24 september 2019. MailDB, Spotta en het KVGO hebben drie maanden de tijd om cassatie in te stellen bij de Hoge Raad.

Reageer op dit artikel