nieuws

CBS: Omzetplus supers juli 1,7 procent

Branche & Bedrijf 492

CBS: Omzetplus supers juli 1,7 procent

DEN HAAG – De detailhandel heeft in juli 3,4 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voor supermarkten bleef de plus steken op 1,7 procent. Online is ruim 15 procent meer omgezet.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juli. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 5,2 procent hoger dan in juli 2018, aldus het statistiekbureau.

Non-food boekte ruime omzetplus

De omzet van de winkels in non-food groeide in juli met 2,9 procent. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, was 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. De winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren realiseerden in juli de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de winkels in recreatie-artikelen en de winkels in schoenen en lederwaren was hoger dan vorig jaar. De drogisterijen, de kledingwinkels en de winkels in consumentenelektronica en witgoed hadden minder omzet.

Speciaalzaken komen 0,8 procent hoger uit

De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de opbrengsten met 1,4 procent aandikken terwijl het volume met 0,5 procent kromp. De omzet van de supermarkten lag 1,7 procent hoger, die van de speciaalzaken was 0,8 procent lager dan een jaar eerder.

Multichannelers groeien het hardst

Online werd concreet 15,4 procent meer omgezet. Bij webwinkels, die als hoofdactiviteit verkoop via internet hebben, was sprake van een plus van 14,8 procent. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, zogeheten multi-channelers, groeide met 16,3 procent.

Reageer op dit artikel