nieuws

‘Boycot supers 2 weken vanwege D66-plan’

Branche & Bedrijf 2343

‘Boycot supers 2 weken vanwege D66-plan’
Foto: ANP

SOMEREN – Zaadhandelaar Walter Joosten uit Someren roept Nederlandse boeren op de supermarkten twee weken te boycotten vanwege de oproep van D66 om de veestapel in ons land te halveren. ‘Laat de klant maar voelen wat dat betekent.’

Joosten doet zijn oproep in Eindhovens Dagblad. Hij wil dat Nederlandse boeren vanaf 16 september twee weken lang stoppen met leveringen aan hun afnemers. Het maandag door regeringspartij D66 gelanceerde plan om de stikstofuitstoot te beperken door de veestapel in Nederland te halveren is voor hem de druppel die de emmer doet overlopen. Tijdens toespraken en op social media proeft hij steun voor zijn plan.

‘Boeren niet schuldig aan woningtekort’

Vooral de suggestie dat door de veeteelt veel bouwplannen niet door kunnen gaan waardoor het woningtekort in Nederland is ontstaan, is volgens hem onzin. ‘De krapte op de woningmarkt is niet de schuld van de boeren. Door innovatie is echter wel al veel gebeurd om stikstofuitstoot te beperken. Hij verdenkt D66 van electorale motieven. ‘De partij probeert zieltjes te winnen over de rug van de boeren.’

‘D66 doet aan Haagse prietpraat’

Als zaadhandelaar komt hij volop over de vloer bij boeren. Hij noemt het plan van D66 ‘Haagse prietpraat’. ‘Het probleem is niet dat de boer verkeerd bezig is. Het probleem is dat hij onmogelijke regels krijgt opgelegd door mensen die er geen verstand van hebben.’

Maat is vol voor de boeren

Volgens hem hebben boeren zich al lang genoeg van hun goede kant laten zien. ‘Er moet een tegengeluid komen. En als het niet goedschiks kan dan moet het maar kwaadschiks.’

Reageer op dit artikel