nieuws

Aldi Dedemsvaart naar RvS om woningbouw

Branche & Bedrijf 1669

Aldi Dedemsvaart naar RvS om woningbouw
Het huidige filiaal van Aldi in Dedemsvaart. Foto: Google Streetview

DEDEMSVAART – Aldi stapt in een nieuwe rechtszaak naar de Raad van State. De discounter vreest met het filiaal in Dedemsvaart in de knel te komen als plannen voor nieuwe woningen doorgang vinden.

Aldi wil dat de het plan voor de bouw van woningen in de nabijheid van de  supermarkt niet door gaat. De discounter vreest dat de bewoners gaan klagen over overlast van de supermarkt. Bovendien verdwijnen er 60 parkeerplaatsen en ontstaat er een onveilige verkeerssituatie rondom laden en lossen. Dat staat in een beroep dat bij de Raad van State beroep is aangetekend tegen het plan, schrijft website Hardenberg.nu.

Tweede keer naar RvS

Het is de tweede keer in korte tijd dat Aldi de gemeente voor de  bestuursrechter sleept. De RvS moet nog uitspraak doen over het beroep dat Aldi  instelde tegen de  gemeente over een verhuizing van het filiaal. Aldi wil graag verhuizen naar het Mercatorterrein buiten d ekern van de  plaats. In een zaak die al langer loopt, steekt de gemeente daar een stokje voor. Het gemeentebestuur houdt vast aan een principeverbod van de provincie op de vestiging van supermarkten buiten winkelcentra van steden en dorpen.

Zaken staan niet los van elkaar

Aldi-advocaat Hugo Doornhof erkent tegenover dagblad De Stentor dat de  twee zaken niet los van elkaar staan. Een verhuizing naar het Mercatorterrein zou volgens hem een goede oplossing zijn voor beide partijen. Hij ontkent dat Aldi op twee paarden wedt door de nieuwe rechtszaak aan te spannen. ‘We verwachten binnenkort een uitspraak in de eerste zaak en we hopen natuurlijk dat wij dan in het gelijk worden gesteld. Mocht dat niet het geval zijn, dan willen we in ieder geval niet dat er nieuwe woningen in de buurt komen en de situatie van de Aldi op die locatie nog uitzichtlozer wordt’, zegt hij in de krant.

‘Oud zeer bij gemeente’

Volgens Doornhof betreurt Aldi het dat de kwesties tot rechtszaken leiden. De keten wil dat liever niet. Hij suggereert dat er bij de gemeente ‘nog oud zeer zit’ omdat de Aldi jaren geleden niet naar een door de gemeente gewenste locatie aan de markt wilde verhuizen.

Gemeente: plan voldoet aan parkeernormen

De gemeente Hardenberg stelt in een reactie de stukken te bestuderen en gaat een verweerschrift opstellen. Volgens woordvoerder Carina Slooijer blijft er voldoende parkeerruimte over al er zestig parkeerplaatsen verdwijnen. ‘Het aantal parkeerplaatsen dat volgens het plan in dit gebied overblijft voldoet aan de gestelde parkeernormen in Nederland.’

Concurrentie van AH, Jumbo en Lidl

In het ruim 12.500 inwoners tellende Dedemsvaart zijn naast Aldi ook supermarkten van Albert Heijn en Jumbo (beiden franchise) en een vestiging van Lidl te vinden.

 

Reageer op dit artikel