nieuws

Ahold-ruzie over gebruik privételefoons

Branche & Bedrijf 11800

Ahold-ruzie over gebruik privételefoons
Foto: ANP

ZAANDAM – Ahold Delhaize is volgens zijn centrale ondernemingsraad (COR) ‘te kort door de bocht’ geweest met het kiezen voor een oplossing waarbij medewerkers een privé-apparaat moeten gebruiken voor het regelen van werkgerelateerde zaken.

Dat zegt Ron Lance, voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) van Ahold Delhaize, na vragen van Distrifood. ‘De twofactor-authenticatie voor de ziekteverzuimtool was een vereiste vanuit de AVG-wet en was voor nu alleen zo ‘oplosbaar’, en dat was voor ons te kort door de bocht’, laat Lance weten.

Kort geding afgelast voor meer overleg

De COR had een kort geding over dit onderwerp aangespannen dat op 30 augustus jongstleden zou dienen bij het kantongerecht in Zaandam. Het heeft echter niet plaatsgevonden. Lance: ‘Beide partijen zijn tot het laatste moment in dialoog gebleven en hebben een consensus bereikt.’ Er is volgens hem afgesproken om het kort geding aan te houden tot 1 december. ‘Dit houdt in dat de bestuurder samen met de COR een projectgroep gaat vormen, met als doel een gezamenlijke visie te ontwikkelen hoe Ahold privé en werk goed gescheiden kan houden’, aldus de COR-voorzitter. Ook vanuit Albert Heijn komt het geluid dat de partijen hebben besloten om samen de dialoog voor te zetten. ‘We blijven met elkaar in gesprek’, aldus woordvoerder Pauline van den Brandhof.

Twofactor-authenticatie voor applicatie

De aanleiding van de discussie is een zogeheten twofactor-authenticatie die ingesteld werd voor de tool waarmee Ahold-leidinggevenden het ziekteverzuim regelen en waarin ziektegegevens worden verwerkt. De tool is daardoor alleen te benaderen als de medewerker via een tweede apparaat of smartphone bevestigt dat hij het programma wil gebruiken, veelal is dat een privé-apparaat. Het gaat volgens een anonieme bron aan Distrifood om 7800 leidinggevenden binnen de organisatie die met hun persoonlijke smartphone het werkprogramma moeten benaderen. De COR vindt volgens de bron dat de werkgever niet zonder meer van de werknemer mag verwachten dat hij privé-apparatuur gebruikt voor werkgerelateerde zaken.

Grens tussen werk en privé wordt steegs vager

De centrale ondernemingsraad wil vooral voorkomen dat er meer van dit soort oplossingen worden doorgevoerd door Ahold Delhaize, zonder dat vooraf met de raad en met ondernemers wordt overlegd. ‘De COR ziet of voorziet een toename van apps en dergelijke die nu en in de toekomst gedownload moeten worden om werkzaamheden ten behoeve van de werkgever te verrichten. Door dergelijke ontwikkelingen vervaagt de grens tussen werk en privé steeds meer’, aldus de bron. Tevens is volgens hem het omgaan met de registratie van de persoonsgegevens een punt van aandacht, net als de vergoeding voor het gebruik van privémiddelen. ‘Vraag is of er niet alternatieven moeten worden opengesteld voor diegenen die hier moeite mee hebben.’

‘WOR-boek weer in de kast’

Lance noemt nu dat de projectgroep is opgestart om discussies zoals deze over de ziekteverzuimapp in de toekomst voorkomen moet worden. ‘Als COR zijn wij voor strategische medezeggenschap, dus samen, in plaats van medezeggenschap met de WOR (Wet op de ondernemingsraden, red.) in de hand. Dus nu het samen weer vlotgetrokken is, kan het WOR-boek weer in de kast.’

Reageer op dit artikel