nieuws

AH slaat alarm over gevolgen Parijs

Branche & Bedrijf 6648

AH slaat alarm over gevolgen Parijs
Archieffoto: Zonnepanelen op dak distributiecentrum Vomar in Alkmaar

ZAANDAM – De ingrijpende gevolgen van het Klimaatakkoord van Parijs dringen volgens Albert Heijn niet voldoende door bij supermarkten. ‘Ik heb het gevoel dat niemand er écht mee bezig is.’

Met name de eisen die straks worden gesteld aan de CO2-uitstoot van winkels hangen als een donkere wolk boven de supermarktbranche. Dat zegt Albert Heijn’s vastgoeddirecteur Anneke de Vries. ‘Een winkel met koelingen stoot gemiddeld 450 kilowattuur per vierkante meter uit. Straks moeten die winkels tweederde minder verbruiken. Hoeveel minder weten we nog niet precies. Dat het veel gaat worden weten we wel’, verkondigde De Vries deze week op het Food Retail Event in Tiel.

Eisen in 2021 vastgesteld

De eisen worden in 2021 vastgesteld, in 2030 moet volgens De Vries al aan een eerste pakket worden voldaan. Volgens de vastgoeddirecteur dringt het effect van die maatregelen nog niet door. ‘In het Klimaatakkoord gaat het met name over de eisen waar woningen aan moeten voldoen. Retail komt maar heel even aan bod, maar dat betekent niet dat we niets hoeven bij te dragen.’

‘Bijna niemand in de branche écht ermee bezig’

Volgens De Vries is investeren in windmolens en zonnepanelen van essentieel belang. ‘Hoe meer hierin wordt geïnvesteerd, hoe minder wij als supermarkten straks naar beneden moeten wat betreft de uitstoot. Ik heb echter het gevoel dat bijna niemand in de branche hier écht mee bezig is.’ Albert Heijn zelf is volgens De Vries druk bezig om winkels ‘Paris proof’ te maken, maar dat loopt nog niet van een leien dakje. Zoals in Middelburg. Hier opent AH in samenwerking met vastgoedbeheerder ASR over 12 weken een winkelcentrum, inclusief Albert Heijn. Het plan was dat het winkelcentrum en de AH zouden voldoen aan het Parijs-akkoord. ‘Dat is ons helaas niet gelukt, omdat de terugverdientijd te lang is. We moeten dus op zoek naar een andere oplossing.’

Hitte bij AH

De Vries ging in Tiel ook in op de problemen die AH recent ervaarde door de hoge temperaturen. Koelingen van verschillende winkels konden de hitte niet aan. ‘Deze zomer hebben we op daken van onze winkels een maximale temperatuur gemeten van 68 graden. Alleen Albert Heijn staat in de krant, maar ik kan je verzekeren dat álle supermarktketens in de problemen zijn gekomen. Winkels zijn nu eenmaal niet ingericht op dit soort temperaturen.’

Reageer op dit artikel