nieuws

Studie: Nutri-Score voorkomt sterfgevallen

Branche & Bedrijf 811

Studie: Nutri-Score voorkomt sterfgevallen

PARIJS – De Nutri-Score op etiketten van voedingsproducten in de supermarkt kan elk jaar duizenden sterfgevallen door dieetgerelateerde ziekten voorkomen.

Het voedselkeuzelogo, dat met kleuren en letters eenvoudig laat zien hoe (on)gezond een product is, kan de calorie-inname van de bevolking met gemiddeld 9 procent verminderen. Dit meldt de Duitse website Aerzteblatt.de op basis van een recente Franse studie, die is gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. Nutri-Score krijgt ook in Nederland steeds meer aandacht, onder meer de Consumentenbond is voorstander van invoering van dit systeem.

Dieetgerelateerde ziekten nemen af bij invoering van het label

Nutri-Score, die in 2017 in Frankrijk werd geïntroduceerd, omvat nog niet alle producten. Het onderzoek dat werd gedaan door Universiteiten van Parijs, Grenoble en Borbigny toont voor het eerst hoe dieetgerelateerde ziekten in Frankrijk zouden afnemen bij landelijke invoering van het label. Het resultaat is dat het aantal sterfgevallen als gevolg van niet-overdraagbare, dieetgerelateerde ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker, met 3,4 procent zou dalen.

Etiket verbetert gezondheidsgehalte gekochte producten

De onderzoekers gebruikten in hun analyse de gegevens van een eerdere studie. Ze hadden in een experiment gemeten in hoeverre de gezondheidswaarde van de inhoud van een winkelmandje verbetert wanneer alle producten met de Nutri-Score of met een van de vier andere voedingswaarde-etiketten (Health Star Rating System, Nutrient Traffic Light, Reference Feed en SENS) worden gemarkeerd.

Toevoeging data over voedingsgewoonten

In tweede instantie voegden de wetenschappers gegevens toe over de voedingsgewoonten van de totale Franse bevolking en berekenden ze hoe de calorie-inname en de samenstelling van de voedingswaarde zouden veranderen als gevolg van de labels. Daarbij gingen ze ervan uit dat de gekochte etenswaar op dezelfde manier wordt gegeten.

Totale calorie-inname per persoon daalt met 9 procent

Op grond daarvan zou met de Nutri-Score de totale calorie-inname per persoon met gemiddeld 9 procent verminderen. Mensen zouden zo’n 180 kilocalorieën per dag minder eten. De samenstalling van het dieet zou gezonder zijn met meer fruit (+ 12,4 procent), groenten (+ 5,4 procent) en vezels (+ 7,2 procent), minder verzadigde vetzuren (- 29,9 procent) en zout (- 4,1 procent).

Lees ook:

Nutri-chaos

AH en Hak starten met Nutri-Score

Onlangs werd bekend dat Albert Heijn na de zomer start met het Nutri-Score-logo bij het online-assortiment. Daarmee wil AH kijken wat de reacties van klanten zijn en of de Nutri-Score hen helpt een gezondere keuze te maken. Per 1 september voert groentefabrikant Hak het Nutri-Score label in op zijn producten. Hak wil niet afwachten tot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een definitief besluit neemt over een nieuw voedselkeuzelogo als opvolger van het in 2016 afgeschafte ‘Vinkje’. Eerder liet de Consumentenbond al weten de invoering van het van oorsprong Franse voedselkeuzelogo in ons land te bepleiten. In Spanje en België is het logo inmiddels ook ingevoerd.

 

Reageer op dit artikel