nieuws

Schouten wil meer streekproducten in supers

Branche & Bedrijf 1872

Schouten wil meer streekproducten in supers
Streekproducten bij Aldi, oktober 2018

DEN HAAG – Landbouwminister Carola Schouten wil meer Nederlandse producten in de supermarkt.

Ze gaat daarover praten met grote supermarktketens, zegt ze vrijdag in De Telegraaf. Het idee van de streekproducten komt van partijgenoot Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie. Zij denkt dat het promoten van lokaal geproduceerd voedsel kan helpen de afstand tussen boer en consument te verkleinen.

Lokale afzet monitoren

Om zicht te houden op wat er al op de markt is en hoe het staat met de verkoop, gaat het ministerie van Landbouw de lokale productie en afzet voortaan monitoren.

Handelsmissie

Bovendien wil Schouten dat boeren zelf meer gelegenheid krijgen om hun producten onder de aandacht te brengen. Daarvoor is ze van plan om met de provincies een ‘handelsmissie in eigen land’ te organiseren. Ook gaat de minister in kaart brengen of er drempels zijn in wet- en regelgeving voor streekproducten en wil ze vanuit de overheid meedenken over hoe de logistieke kosten kunnen worden verlaagd voor boeren en tuinders.

Schouten en supers

Het is niet de eerste keer dat minister Schouten de inkoop door supermarkten bespreekbaar maakt. Begin juli kraakte ze nog de kieskeurigheid van ketens op agf af. Ze wijst daarbij op de manier waarop bijvoorbeeld pruimen vorig jaar door de supermarkt werden afgewezen. ‘De pruimen waren te klein. Slechts een paar millimeter in sommige gevallen. Als dat een reden is om voedsel niet meer af te nemen…’, aldus de minister toen. Ook is ze van plan om de agrarische sector om te vormen naar een kringlooplandbouw, waar de consument en supermarkt de rekening voor moeten betalen. De maatregel is nodig omdat ons voedsel in haar ogen zo laag geprijsd is dat het milieu te zwaar wordt belast, voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen.

Streekproducten

Diverse supermarkten hebben al lokaal assortiment of voegen dit tijdelijk toe in de winkel. Aldi lanceerde in het najaar 2018 agf-, kaas- en vleesproducten vanuit Ommen onder de naam Noaber. Albert Heijn gaf tijdelijk schapruimte aan jonge boeren. Verder wordt het vaak door supermarktondernemers zelf geregeld in overeenstemming met lokale leveranciers.

Reageer op dit artikel