nieuws

Jonge franchisenemers ‘in de rij’ bij Spar

Branche & Bedrijf 7827

Jonge franchisenemers ‘in de rij’ bij Spar
John van der Ent. Foto: Koos Groenewold

WAALWIJK – Supermarktketen Spar heeft geen moeite met het vinden van franchisers voor zijn winkels.

‘Ze staan in de rij’, zegt Spar-topman John van der Ent erover tegen RTL Z. ‘Ook veel jonge mensen tussen de 25 en 35 jaar melden zich.’

Van der Ent: ‘Bij AH moet je tonnen meenemen’

Volgens de topman komt het door het relatief lage instaptarief: ‘Je moet als franchisenemer zelf €25.000 meenemen. Op goede locaties krijg je de rest vaak gefinancierd. Bij een supermarkt als Albert Heijn moet je tonnen meenemen.’ De mensen die een Spar-winkel uitbaten, krijgen een licentie van het bedrijf. Ze moeten zich aan de regels van de formule houden en mogen bijvoorbeeld 3 procent van het assortiment afwijken. Verder kiest de formule de locatie van de winkel en de maximale prijs van producten.

Spar-franchiser verdient ‘prima boterham’

Hoeveel omzet de winkels in Nederland draaien, wil Van der Ent niet zeggen tegen RTL Z. Maar de franchisenemers verdienen volgens de Spar-topman een ‘prima boterham’. Van der Ent: ‘Als ondernemer mag je van ons best wat verdienen. Het is ook geen baan van 40 uur, je werkt al snel 60 uur. Daar hoort wat bij, dat houden we heel goed in de gaten. Niet alle winkels zijn even rendabel, maar overal wordt winst gemaakt.’

Spar in ziekenhuis of kantoorpand

Verder zegt Van der Ent in gesprek te zijn met grote commerciële partijen. ‘Zo kan het interessant zijn om een Spar te openen bij een ziekenhuis of bij een groot kantoorpand.’ Momenteel is de keten met buurtsupers in dorpen te vinden en met de City-, Express- en University-formats in binnensteden, bij tankstations en op campusterreinen. Van der Ent zegt nooit te hebben overwogen om hypermarktformule InterSpars naar Nederland te halen.

Spar Nederland

Spar Nederland had in juli 2019 190 buurtwinkels, 36 City-winkels, 9 University-winkels, 22 Enjoy-winkels (op vakantieparken en campings) en 139 Express-vestigingen, somt RTL Z op. Voor het einde van dit jaar moeten winkels bij 21 Esso- en 25 Texaco-stations zijn omgebouwd tot Spar Express.

Drie Spar City’s voor Ten Berge

Onlangs opende jonge ondernemer Martijn ten Berge zijn derde Spar City-vestiging. Hij baat nu gemakswinkels uit in Deventer, Zwolle en Zutphen.

Reageer op dit artikel