nieuws

Horeca: flinke prijsstijgingen door wet

Branche & Bedrijf 1349

Horeca: flinke prijsstijgingen door wet
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – De prijzen in de Nederlandse horeca gaan komend jaar flink stijgen. Dit is het gevolg van nieuwe wetgeving die voor hogere kosten zorgt.

Het gaat daarbij om de Wet Arbeidsmarkt in Balans, die als doel heeft om vaste contracten aantrekkelijker te maken. Volgens onderzoekers van ABN Amro gaan in sectoren met veel flexibele contracten, zoals de horeca, dat de kosten omhoog door de wet. De branche berekent die extra kosten vermoedelijk door aan de klanten.

Wet heeft ook veel invloed op supermarkten

De nieuwe wet werd eind mei door de Eerste Kamer aangenomen en treft niet alleen de horeca. Ook voor supermarkten heeft de Wet Arbeidsmarkt in Balans gevolgen. Medewerkers die een flexibele arbeidsomvang hebben, moeten ieder jaar een aanbod krijgen voor een vast aantal uren. Dit betreft nulurencontracten én min-maxcontracten, zoals bijvoorbeeld voor hulpkrachten. Dit heeft ook voor supermarkten grote gevolgen, schreef Distrifood eerder in een achtergrondverhaal over de wet.

Arbeidskosten stijgen al stevig

Voor de horeca geldt dat het bovenop een andere ontwikkeling komt. De arbeidskosten stijgen in die branche al vanwege het tekort aan geschikt personeel. Inmiddels zegt bijna een derde van de horecabedrijven moeite te hebben met het vinden van bijvoorbeeld koks of bedienend personeel.

Personeelskosten gaat groter deel vormen van totaal

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) denkt dat de personeelskosten een groter deel van alle kosten van de horecabranche gaan vormen. Nu zijn de personeelskosten ongeveer 30 procent van de totale kosten. Dat wordt enkele procentpunten hoger.

Verhoging van lage btw-tarief zorgde al voor hogere prijzen

Overigens zijn dit jaar de prijzen in de horeca ook al flink omhoog gegaan. Dat was grotendeels te wijten aan de verhoging van het lage btw-tarief. Volgens ABN Amro zijn die hogere prijzen de oorzaak dat de sector nauwelijks is gegroeid in het eerste kwartaal. De economen van de bank denken wel dat de horeca zich in de rest van het jaar herstelt.

Reageer op dit artikel