nieuws

FNV in actie voor hoofdkantoor van Picnic

Branche & Bedrijf 3154

FNV in actie voor hoofdkantoor van Picnic
Foto: Distrifood

AMSTERDAM – Vakbond FNV houdt donderdag een actie voor het hoofdkantoor van websupermarkt Picnic. De bond wil daarmee de aandacht vestigen op het hoge percentage flexwerkers bij Picnic.

Volgens FNV Flex doen er zo’n 50 medewerkers van Picnic mee aan de actie, die donderdagochtend om 11 uur wordt gehouden voor het hoofdkantoor van de onlinesupermarkt in Amsterdam. Het is de bond en de actievoerders een doorn in het oog dat 90 procent van de 3000 medewerkers van Picnic uitzendkrachten zijn. ‘Als Picnic-medewerker weet je nooit of je je vaste lasten kunt betalen of de volgende maand nog wel werk hebt. Wij willen gewoon een eerlijke baan’, zo wordt een niet met de achternaam genoemde werknemer van Picnic geciteerd in het persbericht van FNV.

FNV en Picnic in de clinch over reeks onderwerpen

Het botert al lange tijd niet tussen FNV en Picnic. De partijen ruziën verder onder meer over arbeidsomstandigheden, onder welke cao de medewerkers van Picnic moeten vallen en de hoogte van de beloning voor medewerkers. Vorige maand was er ook al een actie van FNV bij de vestiging van Picnic in Duivendrecht. Daarbij werd de websupermarkt ervan werd beschuldigd mensen die actief zijn voor de vakbond te ontslaan. Tevens loopt er een rechtszaak van FNV over de vraag of medewerkers van Picnic in de fulfilmentcenters wel of niet onder de supermarkt-cao vallen. De uitspraak van die procedure wordt volgende maand verwacht.

Websuper teleurgesteld in houding van FNV

Picnic is op zijn beurt teleurgesteld over de houding van FNV. ‘De FNV wil niet accepteren dat wij al heel lang kijken naar goed werkgeverschap. Ze willen niet met ons in gesprek’, zei topman Michiel Muller recent in een interview met Distrifood. Picnic heeft zich in afwachting van een speciale e-commerce-cao bij een andere collectieve overeenkomst aangesloten.

‘Supermarkt-cao is een totaal dooie mus’

In het toepassen van de supermarkt-cao ziet Picnic niets. Muller: ‘Om maar eens een voorbeeld te noemen: in de supermarkt-cao krijgt een 15-jarige voor gelijk werk minder dan een 18- of 22-jarige. Het extreem kromme is dat de supermarkten op papier toeslagen en extra loon betalen. Echter, een volwassene wordt nooit opgeroepen als de toeslagen van toepassing zijn. Ga maar eens op een zondag je boodschappen halen. De winkel staat vol 15-jarigen. Met de supermarkt-cao verkoopt deze branche aan zijn werknemers een totaal dooie mus.’

Reageer op dit artikel