nieuws

EU: kleinere winkel moet aan duurzame koeling

Branche & Bedrijf 1623

EU: kleinere winkel moet aan duurzame koeling
Foto: Diederik van der Laan

NAARDEN – Ook kleinere (bio-)winkeliers en winkelorganisaties moeten overstappen naar een klimaatvriendelijke koeling.

Dat is een van de bedoelingen van het EU-project ‘Refrigerants, Naturally! For Life’. Met het project wil de organisatie meer bewustzijn creëren voor klimaatvriendelijke koeling en natuurlijke koelmiddelen. Overkoepelend doel is het snel en effectief behalen van de EU-klimaatdoelstellingen 2030. Daartoe kan de projectgroep winkeliers ondersteunen.

Koeling tot 50% van energieverbruik

Koeling is goed voor 30 tot 50 procent van het totale energieverbruik van levensmiddelenwinkels. Dat totale verbruik is 50 procent hoger dan dat van andere bedrijfsgebouwen, aldus Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (Stek). Gezamenlijk zorgen levensmiddelenwinkels wereldwijd momenteel voor 1 tot 2 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Supermarkten stappen over naar klimaatvriendelijk

Veel Europese supermarktketens zijn de afgelopen jaren al begonnen met de installatie van klimaatvriendelijke koelsystemen. Dit doen zij vooral om te voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving. Ook is het om zelfgestelde milieudoelen te behalen. De vervanging naar meer klimaatvriendelijke koelsystemen blijkt echter niet eenvoudig voor de kleinere winkels.

Winkeliers met biologisch assortiment

Het project richt zich onder meer op kleinere winkeliers die biologische levensmiddelen aanbieden. Zij werken vaak onafhankelijk van grote supermarktketens en hebben volgens de organisatie een sterk groeipotentieel. Vooral in stedelijke omgevingen. Een andere belangrijke doelgroep is de installateur die winkeleigenaren voorziet van koelinstallaties, airconditioningsystemen en warmtepompen.

Acht Europese partijen in project

Het projectconsortium bestaat uit acht Europese partners, waar Stek er één van is. Deelnemende partijen vertegenwoordigen brancheverenigingen voor de (biologische) retailsector, experts en technici uit de koelingssector en marktontwikkelaars. Het project wordt financieel gesteund door het Life-programma van de Europese Unie.

Reageer op dit artikel