nieuws

Aldi en AH Hulst voor rechter om parkeren

Branche & Bedrijf 4652

Aldi en AH Hulst voor rechter om parkeren
AH Mattheeuws in Hulst. Foto: Google Streetview

HULST – Albert Heijn-franchiser Ivo Matthheeuws en Aldi troffen elkaar dinsdag voor de kortgedingrechter. Inzet zijn tien parkeerplaatsen die Mattheeuws zou opofferen voor onder meer een gezamenlijke uitrit.

Discounter Aldi is bijna klaar met de bouw van een nieuwe supermarkt die aan het parkeerterrein van de AH van Mattheeuws aan het Stationsplein in Hulst grenst. Afgesproken is dat een gezamenlijke  uitrit zou komen op het terrein van Mattheeuws. Die wil daar nu onderuit ondanks een handtekening onder een overeenkomst, meldt de Provinciaal Zeeuwse Courant. Mattheeuws stelt te zijn misleid door Aldi en dat het helemaal niet nodig is dat hij tien parkeerplaatsen opoffert.

Aldi minder groot

Aldi zou een nieuwe supermarkt bouwen van 1700 vierkante  meter. Gezien die oppervlakte zou Aldi 102 parkeerplaatsen moeten aanleggen, maar daar was geen ruimte voor op het terrein. Aldi zou daarom parkeerplaatsen kopen van Mattheeuws en zou ook voor  de gezamenlijke uitrit betalen. Aangezien de nieuwe Aldi kleiner wordt, ongeveer 1550 vierkante  meter, zou de discounter maar 93 parkeerplekken hoeven aan te leggen. Én die zouden wel passen op het terrein van de  discounter, zo betoogt Mattheeuws. Hij zou daarom geen tien parkeerplaatsen hoeven in te leveren en is een gezamenlijke uitrit ook overbodig.

Bredere parkeerplaatsen

Bovendien, zo merkte Mattheeuws naar zijn zeggen pas later, zijn de parkeervakken bij Aldi met 2,80 meter breder dan de 2,50 die de AH-man hanteert. Hij vreest daardoor klanten te verliezen. Ze zijn weliswaar zo ingetekend. ‘ Maar je  moet tien keer inzoomen en dan kun je het zien’, zei zijn advocaat tijdens de zitting. Mattheeuws had volgens hem ook nooit getekend als de ondernemer van de bredere vakken had geweten. De advocaat van Aldi weersprak dat Mattheeuws niet van de breedte zou hebben geweten. ‘Met een haviksoog heeft hij het aantal prullenbakken wél op de tekeningen gezien.’

Aldi over vier weken open

De kortgedingrechter gaf beide partijen opdracht om voor woensdag 12.00 uur tot een vergelijk te komen. Als ze er samen niet uitkomen, wijst hij volgende week vonnis. De nieuwe Aldi moet over vier weken openen. De bouw van de  Aldi had eerder ook al heel wat voeten in aarde. Zo verleende de gemeente in eerste  instantie geen vergunning. Later paste Aldi  de plannen aan en dat zorgde voor vertraging.

 

Reageer op dit artikel