nieuws

Vierdaagsebaas wil bierban voor supermarkten

Branche & Bedrijf 3280

Vierdaagsebaas wil bierban voor supermarkten
Foto: ANP

NIJMEGEN – Supermarkten in het centrum van Nijmegen moeten helemaal stoppen met de verkoop van bier en andere drank tijdens de Vierdaagsefeesten, zo stelt directeur Leo Weterings van de organisatie.

In dagblad De Gelderlander kondigt Vierdaagsebaas Leo Weterings aan hierover in gesprek te gaan met de gemeente. ‘Horeca-ondernemers investeren in een podium en in livemuziek, geld dat ze moeten terugverdienen met de verkoop van drankjes. Als feestvierders hun blikjes bier bij de supermarkt kopen, mist de horeca-ondernemer omzet. Dat is een economisch belang van de ondernemer, en die ergernis snap ik wel.’

Al schadeclaim tegen Albert Heijn en Coop

Eind vorige week werd duidelijk dat een bekende Nijmeegse kroegbaas een schadeclaim wil indienen bij Albert Heijn en Coop vanwege inkomstenderving. Dit jaar al mochten de supermarkten na 18.00 uur geen drank in glas meer verkopen, maar alleen maar blikjes. Hoeveel omzet Nijmeegse supermarkten draaien met de Vierdaagse is overigens niet duidelijk. Albert Heijn heeft een filiaal in het centrum, Coop is met twee supermarkten vertegenwoordigd, terwijl Spar en Jumbo gemakswinkels hebben in het centrum van Nijmegen.

Eerder haakte al een exploitant af

Volgens de Vierdaagsebaas is het voortbestaan van het grote openluchtfeest in gevaar. ‘Want het is niet ondenkbaar dat ondernemers afhaken. Dat is eerder gebeurd bij de feestlocatie Joris Ivensplein. De slijterij om de hoek heeft de ondernemer van het plein de kop gekost.’

Blikjes zorgen ook voor extra afvalstroom

Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid wil Weterings af van de blikjes, die voor een extra afvalstroom zorgen. ‘Dat bemoeilijkt de afvalscheiding. We willen in de afvalzakken alleen plastic bekers, zodat straks een weggegooide beker gerecycled kan worden tot een nieuwe beker. Dat is ons doel in 2025.’

Reageer op dit artikel