nieuws

Uitspraak folderbeleid Amsterdam uitgesteld

Branche & Bedrijf 1084

Uitspraak folderbeleid Amsterdam uitgesteld

AMSTERDAM – De uitspraak in het hoger beroep van de folderbranche tegen het folderbeleid in Amsterdam is uitgesteld naar september.

Daarmee komt er dus op korte termijn geen antwoord op de vraag of het beleid waarbij folders alleen in brievenbussen mogen worden bezorgd waar een ja-ja-sticker op zit door de beugel kan. De uitspraak zou oorspronkelijk in de loop van volgende week plaatsvinden.

Folderbeleid in Amsterdam begin 2018 aangepast

Amsterdam besloot begin 2018 af te wijken van de norm waarbij consumenten die geen ongeadresseerd drukwerk wilden ontvangen dit actief moeten aangeven. Inmiddels mogen onder meer folders alleen worden bezorgd als er een ja-ja-sticker op de brievenbus zit. Het doel van de maatregel is om te voorkomen dat reclamefolders ongelezen bij het oud papier belanden, met alle gevolgen voor het milieu van dien.

Folderbranche voelt zich ‘onevenredig’ benadeeld

De folderbranche heeft zich via  brancheorganisaties Kvgo, Spotta en MailDB altijd actief verzet tegen de folderban. De besluitvorming is volgens deze clubs genomen op basis van foute informatie en de branche zou hierdoor ‘onevenredig’ financieel worden benadeeld. De brancheorganisaties kregen in eerste instantie geen gelijk van de rechtbank, maar er werd vrijwel direct hoger beroep aangetekend.

Amsterdammers juist gevoeliger voor aanbiedingen

In Amsterdam ontwijken verschillende retailers, waaronder Dirk van den Broek, de folderban door de aanbiedingen te verwerken in een huis-aan-huiskrant onder de naam City. Uit onderzoek van GfK blijkt dat Amsterdammers sinds de foldermaatregel is ingegaan juist nog gevoeliger zijn voor aanbiedingen van supermarkten dan in Nederland in het algemeen.

Haarlem volgt het voorbeeld van Amsterdam

Afgelopen week werd bekend dat de gemeente Haarlem het Amsterdamse beleid per 1 oktober ging overnemen. Daarbij werd wel een voorbehoud gemaakt over de uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen de folderbranche en de gemeente Amsterdam.Ook verschillende andere steden, waaronder Nijmegen en Rotterdam, overwegen soortgelijke maatregelen.

Reageer op dit artikel