nieuws

Thuisbezorgd-moeder lijft rivaal Just Eat in

Branche & Bedrijf 923

Thuisbezorgd-moeder lijft rivaal Just Eat in

AMSTERDAM – Maaltijdbedrijf Takeaway en zijn Britse branchegenoot Just Eat hebben maandagochtend een principeakkoord bereikt over een fusie. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl kan ermee zijn positie op de Britse markt flink versterken.

De totale waarde van de deal komt uit op 5 miljard pond, een kleine €5,6 miljard. De combinatie krijgt zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Het bedrijf wil echter een beursnotering in Londen. De notering van Takeaway in Amsterdam wordt geschrapt. Ook een belangrijk deel van het personeel blijft in het Verenigd Koninkrijk.

Jitse Groen beoogd topman

Als de samensmelting doorgaat, krijgen aandeelhouders van Just Eat 52,2 procent van de aandelen in de combinatie in handen. De eigenaren van Takeaway hebben dan 47,8 procent van de aandelen in bezit. De topman van Takeaway, Jitse Groen, is de beoogd topman van het nieuwe fusiebedrijf. Financieel directeur Paul Harrison, van Just Eat, zal waarschijnlijk die functie behouden. Verder wordt voorzitter Mike Evans van Just Eat voorzitter van de raad van commissarissen. Adriaan Nühn, nu nog rvc-voorzitter bij Takeaway, wordt onder Evans vicevoorzitter.

Bedrijven zijn samen 9 miljard pond waard

Volgens de Britse zender Sky zou de fusie van Just Eat met Takeaway een waarde hebben van 9 miljard pond. Ook het Zuid-Afrikaanse Naspers en Uber zouden volgens Sky interesse hebben gehad in Just Eat. Half februari stelde de activistische aandeelhouder Cat Rock Capital Management van Just Eat nog dat de onderneming een fusie aan zou moeten gaan met Takeaway. Volgens Cat Rock zou dat de beste manier zijn voor Just Eat om getalenteerde bestuurders aan te trekken, met de expertise om de concurrentie aan te kunnen met rivalen.

Thuisbezorgd voelde niets voor een fusie

Daarbij wees Cat Rock er op dat Jitse Groen, de topman van Takeaway, had aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk een van de beste markten in Europa is en dat hij actief wil zijn in consolidatie daar. Groen zei later tegen de website Financial News niets te zien in een eventuele fusie met Just Eat, waarmee hij reageerde op de open brief van Cat Rock.

Eerder al overname Nederlandse activiteiten Just Eat

Takeaway, in Nederland bekend onder de naam Thuisbezorgd.nl, nam in 2016 al de activiteiten van Just Eat in de Benelux over. In hetzelfde jaar trok het maaltijdbestelbedrijf zich terug uit het Verenigd Koninkrijk, omdat het daar geen kans zag uit te groeien tot marktleider.

Schaalgrootte van belang voor bezorgbemiddelaars

Schaalgrootte is belangrijk in de branche voor maaltijdbestellingen. Takeaway is daarom al langer op overnamepad. Vorig jaar kocht het bedrijf de Duitse activiteiten van concurrent Delivery Hero, een deal waarmee €950 miljoen in contanten en aandelen was gemoeid. De omzet over heel 2018 steeg met 44 procent tot €240 miljoen, waarop Takeaway een verlies leed van €14 miljoen.

Just Eat is in omzet nog een stuk groter

Naar omzet gemeten is Just Eat nog een maatje groter. Het Britse bedrijf sloot vorig jaar af met een omzet van bijna 780 miljoen pond en een winst van bijna 80 miljoen pond. Naast het Verenigd Koninkrijk is het bedrijf onder andere actief in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Reageer op dit artikel