nieuws

Picnic krijgt steun in roep om e-commerce-cao

Branche & Bedrijf 1432

Picnic krijgt steun in roep om e-commerce-cao

AMSTERDAM – Picnic-oprichter Michiel Muller krijgt bijval in zijn zoektocht naar een e-commerce-cao. Pakketbezorger DPD wil namelijk ook een gemoderniseerde cao die meer is toegesneden op de e-commercemarkt.

Dat staat maandag in het Financieele Dagblad. DPD noemt de nieuwe cao voor pakketbezorgers noodzakelijk door de snelle veranderingen en grote groei in de bezorgmarkt. ‘We zijn in gesprek met partners om te komen tot modernisering van de cao’, zegt DPD-ceo Eric Dietz erover.

Techbedrijven zonder arbeidscontracten

In de bezorgmarkt zijn er bedrijven die zich ‘techbedrijf’ noemen in plaats van ‘bezorger’, of ‘supermarkt’ in het geval van Picnic. Bij Picnic werken runners en shoppers veelal op 0-urenbasis en kan het aantal werkuren per week verschillend zijn. Het FD noemt Deliveroo als voorbeeld. Die fietskoeriers hebben geen arbeidscontract en krijgen per opdracht betaald. Het veroorzaakt frustraties bij vakbond FNV. Dietz: ‘Het zou goed zijn als we allemaal hetzelfde gelijke speelveld afspreken en daar ook naar gaan handelen. Geen partijen die via achterdeurtjes op een lager loon uitkomen. We moeten met elkaar de grenzen zien af te spreken en die willen respecteren.’ De nieuwe cao moet wel geschikt zijn voor de huidige marktomstandigheden en meer ruimte geven voor de flexibiliteit die de markt vraagt, aldus Dietz.

‘FNV voorzichtig positief’

Vakbond FNV reageert volgens het FD voorzichtig positief op de oproep van DPD. ‘In de huidige cao wordt er nog te weinig ruimte geboden voor diversificatie’, zegt bestuurder Willem Dijkhuizen. ‘Als je kijkt naar de cao beroepsgoederenvervoer is dat vooral gericht op zwaar transport. Er wordt nog te weinig rekening gehouden met de specifieke wensen voor thuisbezorgdiensten en pakketdiensten. Daar ben ik wel toe bereid om over te praten.’

Picnic ‘in gesprek over e-commerce-cao’

Of dit ook betekent dat Picnic aan de onderhandelingstafel zit of gaat zitten, is onbekend. Muller zei over een e-commerce-cao in gesprek te zijn nadat bekend werd dat hij zich met zijn bedrijf had aangesloten bij de retail-cao van INretail. Vakbonden FNV en CNV stelden echter dat Picnic niet de waarheid sprak, na een check bij INretail. Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen: ‘Als Picnic claimt met mijn bond afspraken te hebben gemaakt, dan is dat onjuist.’ Michiel Muller noemde de reactie van de bonden tegenover Distrifood eenzijdig: ‘De bonden blijven in cirkeltjes draaien. Wij willen aan een moderne cao bouwen. Die van de supermarkten voldoet niet. De INretail-cao heeft moderne elementen in zich en kijkt al naar e-commerce. Dat is een goed startpunt. Personeel kan bijvoorbeeld zichzelf inplannen en heeft een eigen opleidingsbudget. Daar willen wij over praten. Overigens, of het uiteindelijk lukt weet ik natuurlijk ook niet. Hoe dan ook, afgelopen maandag heb ik hierover nog met FNV contact gehad, maar ze willen het gesprek over dit onderwerp niet aan.’

Reageer op dit artikel