nieuws

Nieuw pleidooi voor statiegeld op blikjes

Branche & Bedrijf 1282

Nieuw pleidooi voor statiegeld op blikjes
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Recycling Netwerk roept staatssecretaris Stientje van Veldhoven op om toch statiegeld te gaan heffen op drankblikjes. Het nieuwe argument is dat er in drankblikjes een verborgen laagje plastic zit.

Vijf milieuorganisaties (Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation, de Plastic Soup Surfer en Greenpeace) vroegen in april samen aan de regering om de blikjes op te nemen in de statiegeldregeling, of toch minstens die optie te voorzien. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) voelde daar niets voor. Ze blijft de statiegelddiscussie beperken tot de plastic flesjes, stelt Recycling Netwerk.

Aluminium omhulsel oplossen in zoutzuur

Het argument dat de blikjes buiten de regeling kunnen blijven moet volgens Recycling Netwerk van tafel. ‘Door het aluminium omhulsel op te lossen in zoutzuur, wordt het verborgen laagje plastic zichtbaar’, stelt de groep. Die heeft het experiment op video vastgelegd met behulp van een blikje van Red Bull.

Aandeel blikjes in zwerfvuil neemt toe

Volgens Recycling Netwerk is het probleem van de blikjes dringend. ‘Alleen al in Nederland werden het voorbije jaar 1,58 miljard blikjes verkocht. Dat is 13,3 procent meerdan twee jaar geleden. Ook het aandeel van blikjes in het zwerfafval groeit: het afgelopen jaar steeg het aantal rondzwervende blikjes gemiddeld van 22,5 naar 24,3 stuks per kilometer volgens metingen van Dirk Groot, die 1000 kilometer in 43 verschillende gemeenten heeft onderzocht op rondzwervende drankverpakkingen’, zo schrijft de actiegroep.

Reageer op dit artikel