nieuws

Aardappel- en uihandelaren NL in witwasketen

Branche & Bedrijf 1876

Aardappel- en uihandelaren NL in witwasketen
Archieffoto aardappelschap bij Vomar

DEN HAAG – Drie Nederlandse aardappel- en uienhandelaren hebben bijna €150 miljoen aan contant geld aangenomen en daarmee meegewerkt aan grootschalige witwaspraktijken in de agrarische sector.

Volgens het OM speelde dit tussen 2014 tot begin dit jaar, zo meldt Nos.nl woensdag.

Boodschappentassen vol geld

Het OM kwam de witwaspraktijken op het spoor na meldingen van banken en accountants over drie handelaren in Zeeland en Noord-Holland. De FIOD en politie deden daarop doorzoekingen  bij de bedrijven. Hierbij is onder meer de administratie in beslag genomen. De handelaren geven aan dat ze het contante geld accepteerden, omdat er in de West-Afrikaanse landen waar de praktijken speelden geen goedwerkende banksystemen zijn, schrijft NOS. De banken accepteerden het contante geld, omdat er daadwerkelijk iets mee was gekocht in de vorm van de aardappels en uien. Nu blijkt het onderdeel te zijn van een misdaadketen die start in West-Afrikaanse landen als Mauritanië, waarbij criminele bankiers boodschappentassen vol geld afleverden bij de handelaren.

Anti-witwaswet mogelijk overtreden

Volgens het OM hebben de handelaren mogelijk de anti-witwaswet overtreden. Contante betalingen van €10.000 of meer moeten namelijk gemeld worden. Als het onderzoek is afgerond, worden de directies van de bedrijven verhoord. Het is overigens mogelijk dat er ook handelaren in de sector onbewust betrokken zijn bij de witwaspraktijken. ‘We vermoeden daarom dat dit probleem op een grotere schaal speelt’, zegt een woordvoerder.

Nederlandse aardappels en uien

Nederland is een van de grootste aardappel- en uienexporteurs ter wereld. Van alle Nederlandse uien is meer dan 95 procent bestemd voor export. Het is onduidelijk om welke drie handelaren het gaat en in hoeverre zij aan Nederlandse supermarkten leveren.

Reageer op dit artikel