nieuws

Jumbo voelt afschaf jeugdloon in portemonnee

Branche & Bedrijf 2784

VEGHEL – De winstmarge van Jumbo ligt onder druk door de afschaffing van jeugdloon voor 21-jarigen.

Jumbo voelt afschaf jeugdloon in portemonnee

Dat heeft financieel topman Ton van Veen dinsdagochtend gezegd tegen Nu.nl. Hij deed dat na de presentatie van de halfjaarcijfers.

Extra kosten voor Jumbo

Hierdoor groeit de winst minder hard dan de flink toegenomen omzet in het eerste half jaar. De omzet is in de eerste 28 weken van 2019 met 16,5 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De winst steeg in die tijd echter minder hard. Van Veen: ‘Dat heeft alles te maken met het feit dat we onze kosten zien stijgen hier en daar. Er is een toenemende schaarste aan arbeid, maar ook transportcapaciteit. En alles wat schaars is of wordt, wordt ook duurder.’ Die kosten zijn niet eenvoudig door te berekenen richting de klant, aldus de Jumbo-topman. Dat komt vooral door de concurrentie in de supermarktbranche.

Wettelijke maatregelen

De afschaffing van het jeugdloon voor 21-jarigen per 1 juli van dit jaar veroorzaakt een behoorlijke extra kostenpost. Het is niet de enige wettelijke maatregel die Jumbo in de portemonnee voelt. ‘Allerlei maatregelen rond gezonde producten en afvalreductie zijn natuurlijk goed, maar hebben wel invloed op onze kostenstructuur’, zegt Van Veen tegen de nieuwssite.

Reageer op dit artikel