nieuws

Jongen die Coop-manager stak voor rechter

Branche & Bedrijf 804

Jongen die Coop-manager stak voor rechter

RIDDERKERK – De 16-jarige jongen die wordt verdacht van het neersteken van de bedrijfsleider van een Coop-vestiging in Ridderkerk verschijnt vandaag voor de kinderrechter. Het slachtoffer en zijn advocaat bepleiten berechting volgens het volwassenenrecht.

Dat meldt dagblad AD. De bedrijfsleider van de Coop raakte eind januari ernstig gewond bij een overval.  De man werd bij een poging de overvaller te overmeesteren met een mes in zijn buik gestoken. De Coop-bedrijfsleider werd daarna korte tijd in een kunstmatig coma gehouden. De overval vond plaats bij de Coop aan het Vlietplein in Ridderkerk.

Zaak aan de orde in Opsporing Verzocht

De zaak kwam niet veel later aan de orde in een uitzending van Opsporing Verzocht, waarna jongens van vijftien en zestien jaar werden opgepakt. Ze maakten volgens de politie deel uit van een groep van acht jongeren in de leeftijd tussen 14 en 17 jaar, die van een reeks misdrijven worden verdacht. Alle acht werden toen opgepakt. De jongen die ervan wordt verdacht de bedrijfsleider te hebben neergestoken staat vandaag voor de rechter.

Advocaat pleit voor toepassing volwassenenrecht

Het betreft een pro forma-zitting, waarin de status van het onderzoek wordt besproken. Daarnaast wordt gekeken waar de jongen zal worden verdacht. Namens het slachtoffer pleit advocaat Sébas Diekstra voor toepassing van het gewone strafrecht in plaats van het jeugdrecht. Daarmee zou de dader een langere straf kunnen krijgen dan twee jaar.

‘Bijzondere ernst van de gewelddadige overval’

Diekstra ziet hier aanknopingspunten voor in de zaak. ‘De aanleiding hiervoor kan op dit moment in ieder geval worden gevonden in de bijzondere ernst van de gewelddadige overval op de Coop en de grote hoeveelheid andere ten laste gelegde misdrijven, alsmede de omstandigheden waaronder het feit is begaan’, zo wordt de advocaat geciteerd in AD.

Verdachte probeerde al eerder Coop-supermarkt te overvallen

De verdachte wordt ervan verdacht al een keer eerder een poging te hebben gedaan de Coop-supermarkt te overvallen. Verder zou hij ook overvallen hebben gepleegd op een Albert Heijn-supermarkt en een bouwmarkt van Gamma. Ook wordt hij verdacht van onder meer diefstallen, een woninginbraak en ernstige bedreigingen. Veelal werkte hij daarbij samen met andere daders.

Lees ook:

Reageer op dit artikel