nieuws

Daders gestraft, niet voor overval Jan Linders

Branche & Bedrijf 1927

Daders gestraft, niet voor overval Jan Linders

NIJMEGEN – Drie verdachten voor de overval op Jan Linders in Nijmegen Lent zijn voor dit delict vrijgesproken. Wel krijgen ze straffen opgelegd vanwege de andere gewapende overvallen in Nijmegen en Groesbeek.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank van Arnhem. De rechtbank heeft vrijdag vier jonge mannen uit Nijmegen straffen opgelegd die gelijk zijn aan of hoger zijn dan wat door justitie was geëist. De daders krijgen verschillende straffen voor betrokkenheid bij één of meerdere gewapende overvallen op supermarkten in Nijmegen en Groesbeek. De drie oudste jongens zijn ook veroordeeld voor ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’. Zij hebben bij een supermarktoverval het personeel vastgebonden. Daarnaast zijn ze veroordeeld voor strafbare feiten als heling en drugsbezit.

Jeugddetentie en taakstraffen

Voor de overval op de Jumbo in Groesbeek, begin november 2018, krijgt een 16-jarige jongen 12 maanden jeugddetentie, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Een 18-jarige jongen kreeg 18 maanden jeugddetentie (6 voorwaardelijk) voor hetzelfde delict én de overval van 16 november op de Lidl in Nijmegen. Voor beide overvallen is ook een 17-jarige jongen schuldig bevonden. Voor zijn aandeel krijgt hij 411 dagen jeugddetentie (waarvan 365 voorwaardelijk) en 120 uur taakstraf. De vierde jongen, ook 17 jaar, heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan drie supermarktovervallen. Op 12 oktober 2018 heeft hij ook de Jumbo in Nijmegen overvallen. Aan hem is, naast jeugddetentie, jeugd-tbs opgelegd.

‘Mogelijk betrokken’ bij Jan Linders-overval

De rechtbank spreekt drie jongens vrij van betrokkenheid bij de overval op de Jan Linders in Lent. Volgens de rechtbank zijn er wel aanwijzingen dat de jongens mogelijk betrokken zijn, maar die aanwijzingen zijn niet concreet genoeg. Het gaat om een overval op een vroege ochtend in november 2018. Zeven personeelsleden werden door vier daders onder bedreiging van messen en bijlen naar binnen gedreven en opgesloten in een koelcel.

Rechtbank: ‘Situatie angstaanjagend geweest voor winkelpersoneel’

Vanwege de ernst van de feiten, aldus de rechtbank, heeft de vrijspraak voor de overval bij Jan Linders uiteindelijk geen strafverminderende effecten gehad voor de jonge serie-overvallers. ‘Het winkelpersoneel is geconfronteerd met meerdere gemaskerde en gewapende daders. Deze situatie is voor hen angstaanjagend geweest en zij wisten niet of de daders hen met de messen en bijlen daadwerkelijk wat aan zouden doen’, schrijft Rechtspraak.nl erover. Tijdens de twee dagen durende zaak vertelden medewerkers van de getroffen supermarkten wat de overvallen voor impact hadden. De verdachten, aan de andere kant, beriepen zich op hun zwijgrecht en hebben tijdens de behandeling van de zaak niets over de overvallen willen zeggen.

Schadevergoeding

De daders moeten schadevergoedingen betalen aan een groot aantal slachtoffers. Het gaat om bedragen van €2000 tot €3200. Of ook de overvallen supermarkten een vergoeding krijgen, is onduidelijk.

Extra beveiligers in Nijmegen

De politie zei in november al de samenhang te onderzoeken van de reeks aan overvallen. De werkwijze van de daders vertoonde immers overeenkomsten. Zo drongen de jonge daders met witte maskers de winkel binnen en bedreigden ze medewerkers met bijlen en messen. Supermarkten in Nijmegen en omgeving zetten door de gewelddadige overvallen extra beveiligers in. ‘Veilig winkelen staat bij ons voorop’, liet het Lidl-filiaal aan de Herwendaalseweg in Groesbeek in november aan De Gelderlander weten.

Reageer op dit artikel