nieuws

Haarlem kiest voor streng folderbeleid

Branche & Bedrijf 1422

Haarlem kiest voor streng folderbeleid
Foto: Shutterstock

HAARLEM – De gemeente Haarlem doet op 1 oktober het huis-aan-huis bezorgen van folders in de ban. Verspreiders mogen voortaan alleen nog folders in de brievenbus stoppen als daar een zogenoemde ja-ja-sticker op bevestigd is.

Haarlem volgt daarmee het voorbeeld van Amsterdam, dat begin 2018 dit beleid al invoerde. Het doel van de maatregel is om te voorkomen dat reclamefolders ongelezen bij het oud papier belanden, met alle gevolgen voor het milieu van dien. Ook verschillende andere steden, waaronder Nijmegen en Rotterdam, overwegen soortgelijke maatregelen.

Volgende week uitspraak in zaak tegen Amsterdam

De folderbranche heeft zich via  brancheorganisaties Kvgo, Spotta en MailDB altijd actief verzet tegen de folderban. De besluitvorming is volgens deze clubs genomen op basis van foute informatie en de branche zou hierdoor ‘onevenredig’ financieel worden benadeeld. De brancheorganisaties kregen in eerste instantie geen gelijk van de rechtbank, maar komende week volgt uitspraak in hoger beroep.

Stickers en folders kiezen als alternatief

De gemeente Haarlem past het beleid eventueel tijdig aan als uit deze uitspraak zou blijken dat het beperken van de folderbestrijding van de rechter niet mag. Als de maatregel wel mag worden doorgevoerd stelt de gemeente de ja-ja-stickers gratis beschikbaar op het gemeentehuis. Daarnaast gaat de gemeente inwoners actief wijzen op Kiesjefolders.nl en Folderkiezer.nl, waar consumenten kunnen aangeven welke folders ze willen ontvangen en deze vervolgens geadresseerd ontvangen.

Amsterdammers juist gevoeliger voor aanbiedingen

In Amsterdam ontwijken verschillende retailers, waaronder Dirk van den Broek, de folderban door de aanbiedingen te verwerken in een huis-aan-huiskrant onder de naam City. Uit onderzoek van GfK blijkt dat Amsterdammers sinds de foldermaatregel is ingegaan juist nog gevoeliger zijn voor aanbiedingen van supermarkten dan in Nederland in het algemeen.

Reageer op dit artikel