nieuws

FNV Handel blijft boos op Lidl om werkdruk

Branche & Bedrijf 3185

WOERDEN – FNV Handel is boos dat discounter Lidl geen afspraken wil maken over verlaging van de productienorm voor werknemers, terwijl de werkdruk door 72 procent van de medewerkers als hoog wordt ervaren.

FNV Handel blijft boos op Lidl om werkdruk

Dat laat de vakbond weten in een persbericht. Werkdruk was het centrale thema in het rapport Code Rood Werkdruk dat eind maart aan Lidl werd overhandigd. Dit leidde onlangs tot een gesprek tussen een delegatie van FNV Handel en cfo Erwin Bziuk van Lidl.

Lidl wil niet in gesprek over productienorm

Over de uitkomst van dat gesprek is FNV Handel negatief. ‘Lidl wil geen enkele afspraak maken of belofte doen over een realistischere productienorm. Sterker nog: ‘hard werken moet’ volgens Lidl. En als een werknemer de norm niet haalt dan gaat Lidl met hem of haar in gesprek om te kijken hoe de norm de week daarop wèl kan worden gehaald’, zo meldt de vakbond in het persbericht.

Norm leidt tot onwenselijk gedrag

De bond stelt echter dat de productienorm in de praktijk niet of nauwelijks haalbaar is. ‘De druk om de productienorm wel te halen, leidt tot onwenselijk gedrag. Denk aan uitklokken en daarna doorwerken. De vakbond vindt dat Lidl ervoor moet zorgen dat de productienorm haalbaar is. Dat voorkomt doorwerken onder stress en onveilige situaties’, aldus FNV.

Alleen een pilot is niet genoeg volgens FNV

FNV-bestuurder Fatma Bugdayci is niet te spreken over de situatie. ‘Alsof het aan de werknemers ligt dat de norm niet wordt gehaald. En het invoeren van een pilot Omgaan met werkdruk zorgt er echt niet voor lagere werkdruk. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd.’

Wel meer interne doorgroei van medewerkers

Niet alle uitkomsten van het gesprek waren negatief. Zo gaat Lidl actiever letten op pallethoogtes en heeft Lidl toegezegd dat er meer mensen intern kunnen doorgroeien.

Reageer op dit artikel